Akkerbouwers sturen brandbrief om Volkerak en Zoommeer zoet te houden
Ruim 120 organisaties en bedrijven, waaronder tientallen akkerbouwers, uit het zuidwesten van Nederland hebben zich georganiseerd in het Actiecomité zoet Krammer-Volkerak-Zoommeer. In een brief aan de ministers Schouten van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) en Van Nieuwenhuizen van Infrastructuur en Waterstaat (I&W) roepen zij dringend op om de wateren op de grens van Zeeland, Zuid-Holland en West-Brabant zoet te houden. De brandbrief is niet alleen ondertekend door tientallen boeren, maar ook door recreatiebedrijven, exploitanten van jachthavens, natuurorganisaties, ecologen, sportvissers en belangenorganisaties.
Tien jaar niet gehoord
De ondertekenaars vinden dat ze al tien jaar niet worden gehoord in deze kwestie. Nooit kregen ze antwoord op hun vragen, kritiek en zienswijzen. In een gezamenlijk persbericht zeggen ze zich te keren tegen dit in hun ogen jarenlange proces van gedram en machtsspelletjes vanuit RWS en de provincies. „De echte regio, dat zijn wij, kiest nu voor openheid en een "nee" tegen een zout Volkerak-Zoommeer,” aldus het actiecomité.
Tegen zout en getij
In de brief aan de ministers van I&W en LNV onderstrepen ze dat ze tegen het weer zout maken van het Volkerak-Zoommeer (VZM) inclusief het terugbrengen van getij zijn. Ze stellen dat de regio juist een zoet VZM wil behouden vanwege de hoge natuurwaarden, de noodzaak voor de landbouw én de grote onzekerheden en onjuistheden in de planstudie. Volgens het actiecomité heeft het VZM zich qua natuur inmiddels ontwikkeld tot één van de meest unieke en rijke zoetwatersystemen van Nederland met internationaal belangrijke aantallen vogels.
Zoet water behoefte boeren
In de regio zijn veel boeren afhankelijk van het zoete water uit het VZM. De afgelopen twee droge zomers tonen aan dat geen alternatieve zoetwatervoorziening beschikbaar is. Met het zout maken van het VZM gaat deze zoetwaterbuffer verloren. Ondanks de beloofde zoetwatergarantie overheerst bij de boeren de vrees dat dit gaat leiden tot meer zoute kwel langs de dijken, waardoor de huidige bedrijfsvoering voor aanpalende akkerbouwers onmogelijk wordt gemaakt. Deze problemen treden volgens de betrokken boeren namelijk overal op in agrarische gebieden naast zoute wateren.
Uiterlijk 2029
De verzilting van het VZM moet in de plannen van het Rijk uiterlijk in 2029 zijn beslag krijgen. Boeren in de omgeving zien daardoor een groot zoetwaterreservoir verloren gaan dat belangrijk is om gewassen te kunnen beregenen.