Stikstofplannen: provincie Limburg, LLTB en LAJK trekken samen op
Terugblikkend op het protest van dinsdag 15 oktober bij het Gouvernement in Maastricht spreken LLTB voorzitter Léon Faassen en LAJK voorzitter Willem Voncken van een geslaagde bijeenkomst. Circa 500 Limburgse boeren en tuinders, deels met kinderen, partner en tractor, kwamen in Maastricht bij elkaar om hun ongenoegen te uiten over de provinciale stikstofplannen. Na vooroverleg tussen GS en afgevaardigden van de LLTB en LAJK op maandag besloot het provinciebestuur enkele belangrijke concessies aan de Limburgse boeren te doen.
Geen koppeling stikstofemissie met fosfaat- en dierrechten
Zo komt er geen koppeling van de stikstofemissie met fosfaat- en dierrechten. Volgens GS draagt het verminderen van de fosfaat- en dierrechten niet bij aan het oplossen van de stikstofproblematiek. Volgens gedeputeerde Koopmans gaat het immers niet om het aantal dieren, maar de emissie en depositie als gevolg daarvan. Door het toepassen van extern salderen gaan de emissie en de depositie omlaag en dat is het doel. Voor de provincie reden de koppeling tussen extern salderen en het intrekken van fosfaat- en dierrechten los te laten.
Geen stapeling kortingen
Er komt géén stapeling van kortingen van stikstofemissie. De LLTB en LAJK vrezen een stapeling van kortingen en wensen de latente ruimte te behouden voor de sector. Daarnaast gaat de provincie samen met de LLTB en het LAJK een gebiedsgerichte analyse oppakken. Insteek daarbij is dat hieruit een aanpak volgt die de sector perspectief biedt Ook het innemen van latente ruimte bij gerealiseerde stalcapaciteit schrapt de provincie. Voor de LLTB en het LAJK waren dat de drie belangrijkste eisen die ze stelden in een petitie die ze overhandigden aan gedeputeerde Ger Koopmans. In een toelichting maakten Faassen en Voncken onder meer duidelijk dat een koppeling van de fosfaat- en dierrechten onbespreekbaar is. „Dat zijn rechten en die laten wij ons niet afnemen”, onderstreepte Faassen. Ook de generieke afroming van 30 procent bij extern salderen weegt voor de LLTB en het LAJK zeer zwaar. Verder onderstrepen beide organisaties in de petitie dat niet alle gebieden in Limburg over één kam kunnen worden geschoren. Daartoe zijn de verschillen tussen Zuid, Midden en Noord-Limburg te groot.
Stappen
Koopmans deed niet alleen toezeggingen. Hij hield de boeren voor dat de stikstofemissies verder moeten worden teruggedrongen. Dit om enerzijds bedrijfsontwikkelingen mogelijk te maken én anderzijds de natuur in stand te houden. „Dit geldt niet alleen voor de land- en tuinbouw, maar voor alle sectoren,” aldus Koopmans. De twee voorzitters zeggen begrip te hebben voor dit provinciaal standpunt. „Er moeten stappen worden gezet, maar wel met oog voor de agrarische ondernemer en zijn toekomst”, aldus Voncken.
Overleg
De provincie heeft met de LLTB en het LAJK ook afgesproken om maandelijks met elkaar in overleg te blijven over de voortgang van de vergunningverlening. „Samen gaan wij met hen en andere partijen actief aan de slag met de gebiedsgerichte analyses. Deze gebiedsanalyses zijn nodig om houdbare vergunning te verlenen, voor een sterke economie en daarnaast een goede kwaliteit van onze natuurgebieden (Natura 2000),” aldus Ger Koopmans.
Tekst: Guus Queisen
Opgegroeid op een gemengd agrarisch bedrijf op een typisch Zuid-Limburgse carréboerderij. Na een financieel/economische opleiding en diverse functies sinds 1985 in deeltijd en sinds 1996 fulltime op freelance basis actief in de landbouwjournalistiek. Volg kritisch alle ontwikkelingen die (in-)direct aan de agrarische sector gerelateerd zijn. Bij Agrio werkzaam voor zowel de papieren als de digitale uitgaven van: Stal en Akker, Pigbusiness, Melkvee en Akkerwijzer.
Beeld: Guus Queisen
Bronnen: LLTB, Provincie Limburg, Eigen verslaggeving