‘Duurzame kweek dierlijk eiwit gaat grote vlucht nemen’
Veehouders uit Zuid-Nederland gezocht voor sprinkhanenkweek

Samen met Stefan Kamps uit Nijmegen (voor de kweektechniek) en Twan Martens uit het Brabantse Someren (kweekbegeleiding) heeft hij in 2018 de BV Sprinkhaan opgericht. Maandagavond 4 november wordt in Den Bosch (NB) een speciale informatieavond gehouden voor geïnteresseerde veehouders uit Zuid-Nederland.
Zes kwekers in opstartfase
De drie vennoten hebben afgelopen jaar een eigen kweeksysteem bedacht en gebouwd. „Sprinkhanen groeien het beste bij temperaturen van 25 graden of meer. Voordeel van ons systeem is dat alleen de kweekbakken verwarmd worden, dat scheelt enorm op de energiekosten. Vorig jaar hebben we tijdens een eerste serie informatieavonden met 19 veehouders gesproken. Daarvan zitten de eerste 6 nu in de opstartfase. In het tweede kwartaal van 2020 moeten die volop draaien. Onze rol als Sprinkhaan BV is dat we het kweeksysteem leveren aan de veehouder en voor de begeleiding en afzet zorgen.”
Westenenk is er heilig van overtuigd dat de sprinkhanenteelt wereldwijd een hoge vlucht neemt en zo misschien aan honderden boeren in Nederland een nieuwe inkomstenbron kan bieden. „Afgelopen vier à vijf jaar is de vraag naar dit hoogwaardige eiwit elk jaar verdubbeld. En we staan nog maar aan het begin van die ontwikkeling. Het is namelijk duurzaam want er is niet of nauwelijks uitstoot van broeikasgassen. Sprinkhanen hebben verder weinig water nodig en het belangrijkste; ze zetten voer enorm efficiënt om in complete en hoogwaardige eiwitten.”
Westenenk (ook werkzaam in het agrarisch onderwijs als docent duurzame veehouderij) kwam zo’n vijf jaar geleden via een bijeenkomst 'Ondernemen met nieuwe Eiwitten' van Kennispoort Overijssel in aanraking met de professionele kweek van insecten, algen en kroost. „Bij de insectenkweek ging het om vier soorten; de meelworm, de zwarte soldatenvlieg, de krekel en de sprinkhaan. Ik zag de meeste kansen voor de kweek van sprinkhanen, kocht voor 50 euro sprinkhanen en een kweekbakje en ging in mijn schuur aan de slag.”
Markt
„Sprinkhanen worden in tweederde deel van de wereld gegeten maar niet in Europa of Noord-Amerika. Hier worden ze gebruikt als voedsel voor reptielen en vogels. Inmiddels hebben we wat gespecialiseerde restaurants en speciaalzaken als kleine afzetmarkt, die maken er amuses van, maar dat is een kleine niche. Grote voedselbedrijven zijn inmiddels druk bezig om die eiwitten in bijvoorbeeld brood, burgers, pasta te gaan gebruiken. Als je weet hoeveel miljarden mensen er nog bijkomen komende decennia, dan is duidelijk dat dit enorm belangrijk gaat worden. Met gewone vleesproductie red je dat niet, daar is gewoon geen ruimte voor. Ter vergelijking, voor een kilo vlees heb je 10 kilo voer nodig, voor een kilo sprinkhanen 2 kilo.”
Sprinkhanenkweek is niet makkelijk en (nu nog) arbeidsintensief. „Sprinkhanen moeten elke drie uur gevoerd worden omdat ze zo efficiënt voedsel als gras en granen omzetten in groei en gewicht. Het is daardoor arbeidsintensief. De factor arbeid is naast energie het belangrijkste als het om kosten en rendement gaat. We hopen dat de komende jaren verder te kunnen automatiseren en te mechaniseren. Voor nu is het gewoon erg belangrijk dat veehouders die mee gaan doen en zeer gemotiveerd zijn. Ze moeten echt open staan voor een innovatieve manier van voedselproductie en echte vakmensen zijn.”
„Daarom beginnen we bij elke startende veehouder voorzichtig met één module met ons kweeksysteem. Pas als dat goed werkt breiden we het stapsgewijs uit naar acht modules. Het resultaat? Dat zal mede afhangen van die boer. Ook nu heeft de ene melkveehouder gemiddeld 7.000 kilo melk per jaar van een koe en de ander misschien wel 10.000 kilo of meer. Ook bij sprinkhanen kun je als boer het verschil maken met voeren.”
Van te voren aanmelden voor de informatiebijeenkomst in Den Bosch (met maximaal 15 bezoekers) is noodzakelijk via de site www.sprinkhaanbv.nl
Tekst: Lauk Bouhuijzen
Beeld: PXhere