Speeddates voor varkenshouders en ontwikkelaars in staltechnieken
„We willen zowel partijen aan de boerenkant – de varkenshouders - als partijen aan de kant van ontwikkelaars, zoals stalinrichters, bij elkaar brengen”, vertelt Paul Jansen, projectleider innovatie en leefomgeving. „Bijvoorbeeld, een varkenshouder wil iets gaan doen met een techniek waarmee mest uit een stal wordt gehaald door middel van een mestschuif, dan kan het zijn dat een ontwikkelaar hier al mee bezig is. Deze mensen willen we met elkaar in contact brengen om te kijken of daar een samenwerking uit voort kan komen en de innovatie uiteindelijk succesvol kan uitrollen in de praktijk.” Andere voorbeelden van innovaties die volgens hem leven zijn mestpannen en mestgoten.
Hightechindustrie
„Je ziet dat mensen een bepaald idee hebben van wat ze willen ontwikkelen. Een voorbeeld: iemand heeft een idee voor een mestband waarvan bekend is dat deze effectief ammoniak reduceert”, zegt Jansen. „Wat wij willen met de speeddates, is bekijken wie het product kan produceren, wie kan service verlenen. Want dan heeft aan het einde van de rit een varkenshouder een systeem dat werkt en weet hij met wie hij contact op moet nemen wanneer er zich een probleem voordoet. Je wilt mensen die een idee hebben, koppelen aan partijen die dat idee kunnen realiseren en onderhouden.”
Naast stalinrichters noemt de projectleider ook ingenieursbureaus en bedrijven die in vormen van mestverwerking zitten - en dan met name bedrijven die zowel dikke als dunne fracties scheiden - als voorbeeld van partijen die met varkenshouders kunnen speeddaten. „Maar je kunt ook denken aan partijen uit de hightechindustrie. Als een partij een systeem heeft dat zich richt op de reductie van fijnstof in de industrie. Waarom zou dat niet kunnen werken in de stal?”
Concrete plannen
De reden om de speeddates in Arnhem te houden is volgens Jansen simpel: „Het ligt centraal. De werkgebieden waar het meest gebeurt, vind je in Noord-Limburg, Brabant, Gelderland en in een deel van Overijssel.” Jansen benadrukt dat partijen die willen deelnemen aan de speeddates wel in zekere mate concrete plannen moeten hebben. „We zoeken heel specifiek mensen die echt wat willen doen, bijvoorbeeld varkenshouders met bouw- of verbouwplannen. We willen voorkomen dat het een vage informatiebijeenkomst wordt. Partijen die willen deelnemen moeten vooraf aangegeven wat ze zoeken, vanuit daar bekijken we of deze behoefte past bij de bijeenkomst.”
Volgens Jansen zijn er op dit moment vijftien tot twintig partijen in beeld. „Maar we zijn nog maar net begonnen.” Hij hoopt dat na het speeddaten de deelnemende partijen met het gevoel naar huis gaan dat ze een stap verder zijn gekomen in ‘hun specifieke behoefte’. „En ze moeten toegang hebben gekregen tot een netwerk waarmee zij zich kunnen oriënteren op vervolgstappen.”
Subsidieregeling
Voorafgaande aan de speeddates wordt er toelichting gegeven op een subsidieregeling voor innovatie binnen de varkenshouderij. „Er komt binnen een paar maanden een subsidieregeling, een innovatieregeling, van het ministerie van LNV”, duidt Jansen. „Daar wordt nu aan gewerkt. De overheid heeft enerzijds een bedrag ter beschikking gesteld dat bedoeld is voor sanering, dat is 180 miljoen euro. Er is ook een bedrag van 40 miljoen euro dat is bestemd voor innovatie, daar maakt deze subsidieregeling onderdeel van uit. Tijdens de bijeenkomst willen we de hoofdlijnen van die regeling schetsen”, aldus Jansen. Aanmelden voor de speeddates kan door een mail te sturen naar innovaties@vitalevarkenshouderij.nl.
Tekst: Renske Luimes
Renske is opgegroeid op een klein gemengd bedrijf. Bij Agrio kan ze haar grootste hobby, namelijk schrijven, combineren met haar voorliefde voor de landbouw.
Beeld: Ingrid Sweers