Tussen Halleluja en slapeloze nachten
Hannie van Rooij (54) heeft samen met Piet een melkveehouderij en biologisch legpluimveebedrijf. Het ligt op hooguit 400 meter van de Landschotsche Heide, onderdeel van Kempenland-West. Het melkveebedrijf van Jos en Marie-José Mijs (52) en het melkgeitenbedrijf van Peter en Jacqueline Sterken (50) bevinden zich dan wel op 3 km van dit natuurgebied, maar zitten door aangrenzend land tussen de Landschotsche Heide en de meren (Groot- en Kleinmeer) al bijna net zo klem.
Andere functie voor 500 hectare
Ze weten het nog als de dag van gisteren, toen ze in 2007 werden overvallen met het Eo Wijers-plan, een ambitieus plan van de provincie Brabant voor de herinrichting van het gebied rond het riviertje de Kleine Beerze. Maaiveldverlagingen, het meanderend maken van de Kleine Beerze, de aanleg van natuurvriendelijke oevers langs de beek en uitbreiding van het Berkven; het waren enkele van de maatregelen.
De ruim dertig boeren tussen Vessem en Oostelbeers werden opgeschrikt. „Het plan was buiten ons om gemaakt, we wisten nergens van”, zegt Hannie. Ondanks bezwaren van boeren werd het plan voor beekherstel van de Kleine Beerze doorgezet. Het maakt nu onderdeel uit van Natura 2000. Binnen het plangebied van bijna 2.000 hectare krijgt ruim 500 hectare een andere functie.
Lees meer over de situatie Hannie en Piet van Rooij, Jos en Marie-José Mijs en Peter en Jacqueline Sterken in de volgende editie van Stal & Akker. Deze ligt aankomende zaterdag bij u op de mat. Nog geen abonnee? Vraag dan hier een gratis proefnummer aan.
Tekst: Henny Lenkens
Beeld: Google Maps