Oudewijvenzomer duurt een dag langer
De afgelopen dagen is er op veel plaatsen voor het laatst dit jaar ingekuild in Zuid- en Oost-Nederland. Dankzij de 20 graden die donderdag 24 oktober werd gehaald (een datumrecord) en een aantal uren volop zonneschijn lukte dat winddroog. Ondanks de natte ondergrond en de nevel in de ochtend. Stevige wind helpt vrijdag en zaterdag om een winddroog product in de kuil te krijgen. Bovendien kan het zaterdag op een enkele plaats opnieuw 20 graden worden, als de zon opnieuw een aantal uren de kans krijgt.
Wintertijd
De wintertijd luidt een ander weertype in. Zaterdagavond en -nacht passeert namelijk een koufront en daarna volgen een aantal frisse maar ook droge dagen. Waarschijnlijk valt er tot en met zondagavond bij elkaar opgeteld niet meer dan 5-10 millimeter regen. In tegenstelling tot deze week gaat de barometer vanaf zondag flink oplopen. In de noordwestelijke stroming wordt het niet veel warmer dan een graad of 10 en net als deze week laat de zon zich een aantal uren zien. Veel wind staat er niet. ’s Nachts kan het in deze luchtsoort flink afkoelen. Zware nachtvorst wordt er echter vooralsnog niet berekend.
Grasgroei voorbij
Door het aanzienlijk koelere weer volgende week, met etmaalgemiddelden beneden de 10 graden, komt de grasgroei tot stilstand. Al zakt de bodemtemperatuur niet meteen onder de 10 graden. Deze week is er mede dankzij de hoge bodemtemperatuur relatief veel gras gegroeid voor de tijd van het jaar en bovendien blijkt de kwaliteit van het herfstgras met een verteerbaarheid van ongeveer 80% en een ruw eiwitgehalte van 200 gram per kilo droge stof heel behoorlijk.
Geen aanhoudende hogedruk
Vanaf midden volgende week nemen de neerslagkansen weer toe en het kan bovendien ronduit guur worden, met aanhoudend kans op nachtvorst. De betrouwbaarheid van deze lange termijn verwachting is echter gering. Maar de kans dat hogedrukgebieden ook na begin volgende week blijven domineren en de wisselvalligheid wegblijft is niet groot, zoveel is wel zeker.