Tegenstrijdige regelgeving bedreiging voor de korenwolf
Een bedreiging voor het hamsterbeheer op de Limburgse akkers vormt, naast de natuurlijke bedreigingen van de hamsters zoals roofvogels en vossen, nu ook de RVO. De bereidwilligheid van akkerbouwers om mee te blijven doen met het hamstervriendelijk beheer, neemt af door problemen rond ‘dubbele betalingen’ in het kader van de vergroeningseisen voor het GLB. Enkele akkerbouwers zijn getroffen door fikse kortingen op de pakketvergoeding die de RVO toepast wanneer een ondernemer een maatregel op een perceel aanmeldt voor de vergroening, die eveneens onderdeel is van de pakketvergoeding. Een concreet voorbeeld hiervan is het voorschrift in het hamstercontract ‘wintergerst met nagewas’, waarbij na de oogst van wintergerst een bepaalde hoeveelheid Japanse haver moet worden ingezaaid. De juristen van de RVO vatten dit op als een brede wettelijke verplichting. Voor RVO reden een forse korting toe te passen op de pakketvergoeding. „De uitleg die RVO geeft aan de toepassing van GLB-regels, vormt een serieuze bedreiging voor het toekomstig draagvlak onder boeren. In de ogen van de boeren is het lastig uit te leggen dat de ene overheidsdienst pakketten bedenkt voor agrarisch natuurbeheer met vergoedingen, waarop een andere overheidsdienst vervolgens kortingen toepast. Dergelijke situaties zouden in de toekomst zo veel mogelijk moeten worden vermeden of snel moeten worden geneutraliseerd.” Volgens de WUR-onderzoekers hebben meerdere deelnemers inmiddels aangegeven te stoppen met het hamsterbeheer als deze regel niet wordt gewijzigd.
Continue zoektocht
De onderzoekers onderstrepen dat bij het hamsterbeheer al ruim twintig jaar continu moet worden gezocht naar vormen van agrarisch (natuur)beheer die gunstig zijn voor de hamster. Door gewijzigde inzichten en gewijzigde regels is het steeds noodzakelijk om de richtlijnen voor hamsterbeheer keer op keer opnieuw te formuleren. Door nieuwe regels op het vlak van landbouw, landschap, milieu en natuur is het inpassen van geschikt beheer voor de hamster een actief proces en een proces dat nooit ‘af’ is.
Arenstripper
Over het geheel genomen zijn de deelnemers aan het hamsterbeheer tevreden over de beheerpakketten. De mogelijkheid om het graan te kunnen oogsten met een arenstripmaaier, spreekt hen zeer aan en de vergoeding wordt als reëel ervaren. Bij het toepassen van de arenstripper treedt geen kwaliteitsverlies van het graan op, omdat het op een normaal tijdstip wordt geoogst. Probleem bij toepassing van uitgestelde graanoogst tot 28 augustus is dat er knelpunten kunnen ontstaan voor de bewerking van het volgende gewas. Later in het seizoen kunnen de omstandigheden verslechteren om een goed zaaibed voor te bereiden. Dat geldt vooral ook voor het tijdstip waarop nog dierlijke mest kan worden uitgereden. Dit moet voor 1 september gebeuren.
Tekst: Guus Queisen
Opgegroeid op een gemengd agrarisch bedrijf op een typisch Zuid-Limburgse carréboerderij. Na een financieel/economische opleiding en diverse functies sinds 1985 in deeltijd en sinds 1996 fulltime op freelance basis actief in de landbouwjournalistiek. Volg kritisch alle ontwikkelingen die (in-)direct aan de agrarische sector gerelateerd zijn. Bij Agrio werkzaam voor zowel de papieren als de digitale uitgaven van: Stal en Akker, Pigbusiness, Melkvee en Akkerwijzer.
Beeld: Guus Queisen
Bron: Wageningen Environmental Research