Zuid-Limburgse aanpak nitraatuitspoeling verder uitgebreid
„In Zuid-Limburg is gebleken dat het mogelijk is om onder de 50 milligram te komen met maatregelen die goed inpasbaar zijn in de bedrijfsvoering. Daar moeten we nu ook in de andere regio’s naar toe”, zegt LLTB-bestuurder Jan Veltmans, die ook bij het project betrokken is.
Wettelijke maatregelen voorkomen
Het ministerie van LNV, ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, LTO Nederland, Interprovinciaal overleg en Vereniging van Drinkwaterbedrijven sloten enige tijd geleden een overeenkomst, om ervoor te zorgen dat de agrarische nitraatuitspoeling in 34 kwetsbare grondwaterbeschermingsgebieden (in vijf provincies) terug te dringen. Van deze gebieden ligger er 12 in Limburg. LLTB, WML en de provincie hebben besloten de aanpak van het succesvolle project in Zuid-Limburg, nu verder uit te rollen binnen de provincie om zo extra wettelijke maatregelen te voorkomen.
Tips
Jan Veltmans wordt per 1 november opgevolgd door Peter van Dijck. Hij vertelt over de aanpak: „Deelnemers aan het project krijgen advies van onafhankelijke adviseurs over aanpassingen van het teeltplan, de bemesting en bodembeheer om zo de nitraatuitspoeling te verminderen. Dit heeft niet alleen positieve effecten op de kwaliteit van het grondwater, maar ook op de kwaliteit van de bodem. En je leert om nóg efficiënter met je grondstoffen om te gaan, wat weer positieve effecten op je rendement heeft. Het mes snijdt dus aan twee kanten.”
Bijeenkomst
De komende periode worden verschillende bijeenkomsten in Limburg georganiseerd om andere boeren en tuinders met grond in de grondwaterbeschermingsgebieden te enthousiasmeren om mee te doen. Grondeigenaren en grondgebruikers in deze gebieden ontvangen hiervoor een uitnodiging en worden via de nieuwsbrieven van de LLTB en Arvalis geïnformeerd