Binnen zeven jaar na fusie verdubbeling waterschapsbelasting voor Limburgse boeren
Wederom krijgen de Limburgse boeren een forse verhoging van de waterschapslasten voor hun kiezen. Voor 2020 stijgt het tarief voor een doorsnee agrarisch bedrijf met ruim 20 procent. De natuurbeheerders komen er beter van af. Zij krijgen een verhoging van ruim 10 procent voor hun kiezen. Daarmee neemt het tariefsverschil tussen een hectare landbouwgrond en een hectare natuurgrond verder toe. Dit blijkt uit het overzicht dat het waterschap deze week heeft gepresenteerd. In vier jaar tijd, sinds de fusie van de twee Limburgse waterschappen in 2017, zijn de lasten voor de Zuid- en Midden-Limburgse boeren/grondeigenaren/onbebouwd met bijna 80 procent gestegen. Na de nu reeds aangekondigde verdere stijging van de tarieven voor de periode 2020 tot 2023 zal sprake zijn van een verdubbeling. In 2014 verkondigde Gedeputeerde Staten van Limburg bij het fusiebesluit van de twee waterschappen, dat het samengaan niet zou leiden tot een sterke verhoging van de waterschapsbelasting.
Klimaatverandering
Het waterschapsbestuur zegt tot deze verhoging te komen omdat door de veranderende weersomstandigheden en de kwetsbaarheid van de waterkwaliteit haar taak steeds belangrijker en omvangrijker wordt. Volgens dijkgraaf Patrick van der Broeck treffen de gevolgen van de klimaatverandering iedereen. „Meer dan ooit ervaren Limburgers hoe belangrijk water is; of het nu te droog of te nat is, of het nu schoon of vies is, we hebben er allemaal mee te maken.” In de Begroting 2020 heeft Waterschap Limburg haar grootste opgaven benoemd. Dit zijn het omgaan met het veranderende klimaat, waterveiligheid langs de beken en de Maas en waterkwaliteit. Om dit mogelijk te maken zijn extra investeringen nodig en is een belastingverhoging onvermijdelijk. Zo gaat het waterschap nieuwe buffers aanleggen om de overlast van extreme hoosbuien op te vangen.
Tekst: Guus Queisen
Opgegroeid op een gemengd agrarisch bedrijf op een typisch Zuid-Limburgse carréboerderij. Na een financieel/economische opleiding en diverse functies sinds 1985 in deeltijd en sinds 1996 fulltime op freelance basis actief in de landbouwjournalistiek. Volg kritisch alle ontwikkelingen die (in-)direct aan de agrarische sector gerelateerd zijn. Bij Agrio werkzaam voor zowel de papieren als de digitale uitgaven van: Stal en Akker, Pigbusiness, Melkvee en Akkerwijzer.
Beeld: Guus Queisen
Bronnen: Waterschap Limburg, Eigen verslaggeving