Zitta Biogas Chemelot BV start met mest intekenen
Houders van onder andere varkens, rundvee en konijnen kunnen zowel hun dikke fractie als drijfmest afzetten bij de geplande Limburgse centrale. Met de centrale hopen de mestverwerkers bij te dragen met het terugdringen van het mestoverschot in Limburg en Brabant.
Duidelijkheid
Op jaarbasis kan de installatie 700.000 ton mest verwerken. Daarvoor zijn „flink veel contracten nodig”, zegt Jos Belgers van Zitta Biogas Chemelot BV. Alleen de varkenshouderij, een van de voornaamste doelgroepen van de installatie en een sector die kampt met mineralenoverschotten, gaat met het oog op warme sanering onzekere tijden tegemoet. „Dat klopt. Er is nog veel onduidelijk over warme sanering, maar de verwachting is niet dat het overschot hiermee wordt opgelost. In 2018 was het overschot nog 37 mln kg fosfaat (zo’n 10 mln ton mest).” Chemelot biedt wel enige duidelijkheid. „Ons poorttarief is 16 euro per ton en die ingetekende prijs staat voor tien jaar vast. Dat is een mooie prijs die zekerheid biedt voor de langere termijn.”
Vergunningen
Het is nog onduidelijk wanneer de installatie begint met draaien. De pijlen zijn gericht op eind 2021 of begin 2022. Problemen zoals Twence die heeft, de mestverwaardingsinstallatie die in Zenderen (OV) gebouwd moet worden, kent Chemelot in ieder geval niet. De Raad van State buigt zich over het beroep dat de gemeente Borne (OV) en belangenverenigingen in Zenderen hebben aangetekend tegen de omgevingsvergunning die Provincie Overijssel heeft verleend voor Twence. Overigens is er nog altijd geen zittingsdatum overeengekomen. „Qua vergunningen zijn wij wel rond”, zegt Belgers. „De planning is dat wij begin 2020 starten met de bouw. Momenteel zijn wij bezig met gedetailleerde engineering en zijn wij in gesprek met aannemers.”
Uitdaging
Het vastleggen van de aanvoer van de benodigde mest is de laatste uitdaging. „Er is veel animo voor de installatie, en voor de lange termijn biedt het een significante oplossing voor het mestprobleem in de regio. De sector zal zich wel moeten conformeren aan langjarige overeenkomsten. Alleen dan komen dit soort initiatieven van de grond en kunnen we echt iets doen aan het mestprobleem”
Website
Het biogas dat door de mest wordt opgewekt, wordt voornamelijk ingezet in de industrie op Chemelot en de hoogwaardige restwarmte die beschikbaar komt, wordt gebruikt om het digestaat te drogen tot mestkorrels. De installatie verwerkt aangevoerde mest volledig en alle nutriënten worden gerecycled.