Twintigtal boeren in Bergeijk mogelijk in problemen met beweiden vee
Afgelopen maand haalde de Raad een streep door het bestemmingsplan van de gemeente Halderberge, in het bijzonder op het punt van het beweiden van vee. De Raad vond dat de West-Brabantse gemeente onvoldoende had aangetoond dat het beweiden van meer dieren niet tot onaanvaardbaar meer verzurende stikstof in omliggende Natura 2000-gebieden leidt. Daarbij tekende het hoogste bestuursrechtscollege aan dat die uitspraak niet automatisch betekent dat het vee voortaan op stal moet staan en niet meer het weiland in mag. Mogelijk dat uit nader onderzoek blijkt dat er geen of nauwelijks een stikstofprobleem is, zeker voor veehouderijen die ver van de beschermde natuurgebieden liggen.
Beweidingsonderzoek
Maar het moet toch middels een extra natuuronderzoek worden afgekaart. Waarschijnlijk zal de gemeente Bergeijk eenzelfde beweidingsonderzoek naar minimaal 21 veehouderijen binnen de gemeente moeten doen. Tijdens de rechtszaak in Den Haag zei rechter en staatsraad Eric Daalder dat na het doornemen van zo’n 300 veehouderijvergunningen in Bergeijk er voor 21 veehouders een mogelijk beweidingsprobleem lijkt te zijn. Dat kan betekenen dat de gemeente Bergeijk net als Halderberge nader onderzoek moet doen naar de uitstoot van extra stikstof door vee dat in de wei staat.
'Brief niet aangekomen'
De gemeentewoordvoerster van Bergeijk gaf tijdens de zitting aan dat ze eerst onderzoek wil doen naar de vergunningen van de 21 veehouders. De Raad van State had daar 22 oktober in een brief om gevraagd. Maar volgens de gemeentewoordvoerster is die brief nooit aangekomen. Bergeijk gaat dus eerst zelf alle vergunningen nalopen om te bepalen voor welke boeren er een probleem kan zijn met het beweiden van het vee. Als dat bekend is stuurt ze die gegevens naar de Raad van State en Natuurorganisaties Groen Kempenland en Milieuwerkgroep Kempenland, die de zaak hebben aangespannen. Daarna doet de Raad van State pas uitspraak.
Bemesten
Behalve extra onderzoek naar het beweiden vroegen de natuurorganisaties ook naar aanvullend onderzoek rond het bemesten van de weilanden in Bergeijk. Want daar zou ook nog eens extra verzurende stikstoffen (ammoniak) vrij komen die schade kan toebrengen aan de natuur. Staatsraad Daalder zei dat het bijzonder ingewikkeld wordt om voor elk weiland de gevolgen van een eventuele bemesting voor natuurgebieden in kaart te brengen.
De raadsman van natuurgebieden zei dat dat toch onderzocht moet worden omdat anders niet duidelijk is hoeveel extra stikstof er in de beschermde Natura 2000-gebieden terecht komt. Volgens de gemeente Bergeijk zijn eigenlijk alle stikstofgegevens al bekend en voegen al die extra onderzoeken voor beweiding en bemesting niets toe. Zodra de Raad van State alle nadere gegevens van de gemeente binnen heeft, gaat hij alle gegevens en bezwaren nog eens op een rijtje zetten en doet dan binnen enkele weken uitspraak.
Tekst: Jan van Ommen
Beeld: Ellen Meinen