PVV Noord-Brabant vindt eis van CDA over deadline ‘ongeloofwaardig’
„Deze nieuwe eis van het CDA is totaal ongeloofwaardig”, zegt Maikel Boon, woordvoerder landbouw bij PVV Noord-Brabant. „Hoe moeten we deze eis van het CDA nu serieus nemen terwijl de deadline van 1 april nota bene vorige week vrijdag tijdens de Statenvergadering officieel is vastgelegd, met goedkeuring van hetzelfde CDA.”
Meer tijd
CDA gaf vorige week in een persbericht aan dat de partij meer tijd nodig heeft om te spreken over de problematiek. „Natuurlijk heeft de hele problematiek meer aspecten en daar willen we in de komende maanden graag samen met onze coalitiepartners de schouders onder zetten. Maar instandhouding van de datum van 1 april 2020 kunnen en zullen wij niet dragen”, meldde het CDA.
„Brabant vaart in het landbouwbeleid een andere, scherpere koers. Met strengere regels en termijnen die afwijken van die in andere provincies. Al bij de start van deze coalitie waren we daar ongelukkig mee, maar hebben dat destijds geaccepteerd vanwege enkele verzachtende aanpassingen en in de verwachting dat we gaandeweg deze bestuursperiode voldoende invloed op het landbouwbeleid kunnen uitoefenen. Sinds de start van de coalitie dit voorjaar is de wereld echter veranderd. De uitspraak van de Raad van State over de Programmatische Aanpak Stikstof (PAS) heeft gezorgd voor een nieuwe werkelijkheid. Juist deze uitspraak heeft duidelijk gemaakt dat uniform landelijk beleid nu keihard nodig is”, schreef het CDA.
‘Volstrekt onbetrouwbaar’
„Zes dagen geleden was het moment voor daden, maar toen heeft het CDA de boeren omwille van het coalitiebelang opgeofferd en hun zegen gegeven aan de deadline waar ze nu opeens vanaf zouden willen - volstrekt onbetrouwbaar”, zegt Boon. „Waar was het CDA Brabant met hun stoere persberichten toen er 25 oktober gestemd werd over een amendement dat exact het schrappen van deze deadline beoogde? Ze waren tegen. Ook waren ze tegen amendementen van de PVV om de hele Brabantse versnelling transitie veehouderij te schrappen - zodat het Brabantse beleid weer in lijn met het landelijke zou lopen - en om stoppende boeren meer tijd te geven. En ten slotte stemden ze ook gewoon tegen onze motie om de latente ruimte van de boeren te beschermen.”
'Echt verbaasd'
Andere Statenfracties hebben ook gereageerd; Hermen Vreugdenhil, Statenlid voor de Christen Unie-SGP, geeft aan blij te zijn met de stap van het CDA. Fractievoorzitter van D66, Arend Meijer, is vertwijfeld over het CDA en herkent de partij niet meer: „Met welk CDA werk ik samen? Met de CDA-fractie die persberichtjes typt? Of met de fractie die stemt in de Staten? Verwarrend." Fractievoorzitter Stijn Smeulders geeft aan niet verbaasd te zijn, omdat het CDA de laatste tijd wel vaker van mening is veranderd. Fractievoorzitter van de Brabantse VVD, Suzanne Otters, gaf daarentegen aan 'echt verbaasd' te zijn.
Tekst: Erin Veenink
Erin studeerde af in 2016 aan de School voor Journalistiek, niet wetende dat ze ooit als landbouwjournalist aan het werk zou gaan. Na enkele jaren als radio- en televisieverslaggever te hebben gewerkt, lonkte toch het schrijven en kwam ze terecht op de redactie bij Agrio. Haar interesse in zowel landelijke als lokale politiek komt hier niet ongelegen. Een voorliefde voor de agrarische sector heeft ze al lang. Dit werd aangewakkerd tijdens de zomervakanties in Denemarken, waar ze werkte bij een melkveehouderij met Jersey koeien van haar oom en tante.
Tekst: Reinout Burgers
Al bijna 25 jaar volg en schrijf ik als journalist onder meer over de varkenshouderij en pluimveehouderij. Twee uiterst boeiende en dynamische sectoren met veel gepassioneerde ondernemers.
Beeld: Wim van Gruisen