Waterschap Limburg roept boeren op water langer op de percelen te laten staan
Terwijl op veel plaatsen de aardappelen, uien en bieten door de nattigheid slechts met grote moeite en soms met veel tarra kunnen worden geoogst neemt het waterschap extra maatregelen om de gevolgen van de aanhoudende droogte te bestrijden. De maatregelen zijn erop gericht om water langer in Limburg vast te houden, zodat de grondwaterstanden aangevuld worden.
Water op de percelen
Waterschap Limburg roept met name boeren op om de komende maanden te helpen het Limburgs grondwater terug op peil te brengen. Enkele maatregelen die agrariërs volgens het Waterschap kan nemen zijn bijvoorbeeld het dusdanig bewerken van de grond dat deze zorgt voor een betere ‘sponswerking’ of het plaatsen van tijdelijke stuwen in de vorm van zandzakken. Boeren die in de winterperiode geen grondbewerking toepassen wordt gevraagd om water in te laten op de betreffende percelen of het water langer op de percelen te laten staan. Boeren die beschikken over wateraanvoermogelijkheden vraagt het waterschap wij om zoveel mogelijk water in te laten. Dit bijvoorbeeld via de peilgestuurde drainage. Hoewel dit formeel als een (vergunningsplichtige) onttrekking gezien wordt, geeft het Waterschap daar nu toestemming voor.
Ondanks dat in de afgelopen weken meer neerslag is gevallen en het neerslagoverschot dit jaar groter is dan in 2018 zijn extra maatregelen volgens het Waterschap nodig. De hoeveelheid neerslag is immers nog steeds onvoldoende om de watertekorten aan te vullen. Volgens het Waterschap zijn met name de grondwaterpeilen erg gezakt en zijn een kwart meer beken en wateren droog gevallen dan andere jaren.
Droogte interventieteam
Waterschap Limburg heeft ook een droogte interventieteam in het leven geroepen. Deze neemt de komende maanden aanvullende droogtemaatregelen. Denk daarbij aan het gebruiken van buffers, bermsloten, waterinlaatsystemen, gronden, etc, om water zo lang mogelijk vast te houden en te laten infiltreren in het Limburgse grondwater. Daarbij doet Waterschap Limburg ook een beroep op samenwerkingspartners zoals de agrarische sector, provincie, gemeenten, natuurorganisaties en het bedrijfsleven. Bestuurder van Waterschap Limburg en agrariër Har Frenken onderstreept dat het belangrijk is dat iedereen probeert, daar waar dit kan, water langer vast te houden. „De gevolgen van de klimaatverandering hebben impact op ons watersysteem. De aanwezigheid van voldoende water kunnen we niet meer als een vanzelfsprekendheid zien”, aldus Frenken.