Grapperhaus: ‘Politie niet grotendeels wegbezuinigd op Brabants platteland’
Krol wilde onder andere van de minister weten of ‘het klopt dat de politie grotendeels is wegbezuinigd op het Brabantse platteland’. Dat is dus niet het geval volgens Grapperhaus. Het 50PLUS-Kamerlid vroeg ook aan de minister of aangiftes van boeren over drugscriminaliteit prioriteit kunnen krijgen. ‘Het tegengaan van ondermijning is een van de gezamenlijke speerpunten van de politie, burgemeesters en Openbaar Ministerie in Noord-Brabant’, geeft Grapperhaus als reactie op Krol. ‘Gezien de significante ondermijningsrisico’s in het agrarisch buitengebied wordt daar in samenwerking met meerdere partners geïnvesteerd in bewustwording en voorkoming van (ondermijnende) (drugs-)criminaliteit’, aldus de minister.
Controles stallen en loodsen
Volgens Grapperhaus is de Brabantse politie onder andere betrokken bij het Project Agrarisch Buitengebied. Dit project heeft als doel ‘de maatschappelijke weerbaarheid in het agrarisch buitengebied te vergroten en barrières op te werpen tegen ondermijning’. Grapperhaus: ‘Naast controles van stallen en loodsen, wordt door het geven van voorlichting en het bieden van handelingsperspectief bijgedragen aan het vergroten van de weerbaarheid van agrariërs’.
Een van de organisaties die Grapperhaus hierbij aanhaalt is het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (CCV). Het CCV organiseert ondermijningsavonden om boeren weerbaarder te maken tegen de dreigingen en verlokkingen van drugscriminaliteit, aldus de minister. De ZLTO biedt volgens de minister ook ondersteuning, onder andere in de vorm van voorlichting.
Leger
In zijn Kamervragen stelde Krol dat de handhaving van drugscriminaliteit ‘volledig tekortschiet’. Grapperhaus is het hier niet mee eens. ‘Wel zijn de omvang van de georganiseerde criminaliteit en de toenemende greep daarvan op de samenleving zorgwekkend’, aldus de minister.
Grapperhaus ziet daarnaast geen taak voor het leger weggelegd bij het tegenhouden van drugscriminelen die Brabantse boeren lastigvallen. Krol deed deze suggestie in zijn Kamervragen. 'Als een boer is lastiggevallen of bedreigd helpt militaire aanwezigheid op diens erf niet om de dreiging weg te nemen', vindt de minister. Hij stelt dat drugscriminelen kwetsbaar zijn wanneer hun acties de aandacht van de politie trekken: ‘Daarom is het belangrijk dat boeren die door criminelen lastig worden gevallen daarvan aangifte doen.’
Tekst: Renske Luimes
Renske is opgegroeid op een klein gemengd bedrijf. Bij Agrio kan ze haar grootste hobby, namelijk schrijven, combineren met haar voorliefde voor de landbouw.
Beeld: Ruth van Schriek