Putten stoppers moeten óók vóór 1 januari 2020 leeg
Op 1 januari 2020 treedt de stoppersregeling daadwerkelijk in werking. Vanaf die dag mogen zich geen varkens meer bevinden in de stallen van de deelnemers. Dit betekent dat deze weken de laatste ronde varkens de betreffende stallen zullen verlaten. Deze datum moeten niet alleen de stallen leeg zijn, maar ook de mestputten. „Wie deelneemt aan de stoppersregeling (niet te verwarren met de Saneringsregeling Varkenshouderij) moet, in het kader van het Besluit Emissiearme Huisvesting, per 31 december 2019 de mestkelders leeg hebben en daarnaast dient de milieuvergunning voor de varkenstak te zijn ingetrokken.”
Grote onduidelijkheid
Over de lege mestkelders bestaat bij varkenshouders grote onduidelijkheid stelt Huub Dresschers uit Grathem. Hij neemt als varkenshouder deel aan de stoppersregeling. Pas onlangs, tijdens een coachingstraject voor stoppende boeren, werd hem duidelijk dat hij op 1 januari 2020 óók zijn mestkelders leeg moet hebben. Hij was voornemens deze mest later op zijn akkers te verspreiden. Nu wordt hij geconfronteerd met hoge mestafzetkosten.
Bevestigend antwoord
Voor de zekerheid werd zijn vraag ook voorgelegd aan Kenniscentrum Infomil. Die stuurde een bevestigend antwoord met als toelichting: „Als stallen in gebruik blijven voor het opslaan van mest, dan is sprake van een dierenverblijf of er is sprake van een mestbassin. Als dierenverblijf moet dan worden voldaan aan het Besluit emissiearme huisvesting en anders aan de eisen die gelden voor mestbassins.”
Uitstel tot 1 mei 2020
Op basis hiervan hebben de Noord-Limburgse gemeenten afgesproken dat alle gemeenten dezelfde aanpak hanteren bij de mestvoorraad bij de stoppersregeling. Na een verzoek tot uitstel verlenen de Limburgse gemeenten uitstel tot uiterlijk 1 mei 2020. Hebben varkenshouders hun putten niet tijdig leeg hebben, dan starten de gemeenten een dwangsomprocedure. Voor ondernemers die zich niet tijdig melden, geldt 01-01-2020 als datum voor het leeg opleveren van de putten.
Niet gecommuniceerd
In een reactie stelt Dresschers dat hij erg verrast en ook boos hierover is. „Naar mijn beste weten is altijd gecommuniceerd dat op 1 januari 2020 geen varkens meer aanwezig mochten zijn. Nergens heb ik ooit gehoord of gelezen dat op dat moment de putten ook leeg moesten zijn! Dat men daar nu pas mee komt, en men direct met dwangsomprocedures dreigt, vind ik onbehoorlijk bestuur”, verzucht Dresschers.