Gouverneur herroept stemming over Limburgse geitenhouderij
Vrijdagochtend debatteerd en stemde de Limburgse Provinciale Staten over de wijzigingsverordening geitenhouderij en de bijbehorende Nota van zienswijzen. In een notendop: een bouwstop voor de melkgeitenhouderij. Na 2,5 uur vergaderen werd deze in stemming gebracht en uiteindelijk met 24 tegen 20 stemmen aangenomen. Het CDA stemde tegen omdat er voor de Limburgse geitenhouderij geen ontwikkelings mogelijkheden meer zijn.
Sector geheel op slot
In deze ontwerp-Wijzigingsverordening is de tijdelijke bouwstop op grond van het voorbereidingsbesluit voortgezet en is conform de motie een stop op nieuw vestiging en uitbreiding van geitenhouderijen geregeld. Het betekent dat de uitbreiding van de geitenhouderij geheel aan banden ligt. GS stelde nog voor om een geitenhouder die desondanks wil uitbeiden, gebruik te laten maken van de afwijkingsmogelijkheid. Daartoe zou hij moeten investeren in verbetering van de stallen omdat er geen toename van ammoniak en fijnstof mag zijn ten opzichte van de vergunde situatie eind 2018. Daarnaast moet hij ook een andere geitenhouderij in Limburg uitkopen, hetgeen ook weer een extra investering is. Juist omdat er relatief niet veel geitenhouderij zijn in Limburg zal de afwijkingsmogelijkheid naar verwachting tot weinig beweging in de sector leiden. Hier diende de PvdD een amendement op in waarin een streep werd gezet door dit voorstel. De amendement kreeg wel een meerderheid achterzich, waardoor de sector nu geheel op slot zit. De stop geldt in ieder geval totdat een diepgaand onderzoek naar het verband tussen geitenhouderijen en volksgezondheid klaar is. Dat is naar verwachting in de loop van 2021. Limburg telt momenteel 32 geitenhouderijen.
Terugdraaien
Aan het eind van de vergadermiddag kondigde gouverneur Bovens plotseling aan dat hij de besluitvorming over de geitenkwestie zou terugtrekken om deze waarschijnlijk volgende week vrijdag opnieuw ter stemming te brengen inclusief alle amendementen. Als reden gaf Bovens aan dat hij bang is dat het besluit juridisch onderuit gaat. De herstemming maakt waarschijnlijk niets uit voor de uiteindelijk besluitvorming. Immers de kaarten in de statenzaal, in rivier de Maas zijn duidelijk verdeeld.
Tekst: Guus Queisen
Opgegroeid op een gemengd agrarisch bedrijf op een typisch Zuid-Limburgse carréboerderij. Na een financieel/economische opleiding en diverse functies sinds 1985 in deeltijd en sinds 1996 fulltime op freelance basis actief in de landbouwjournalistiek. Volg kritisch alle ontwikkelingen die (in-)direct aan de agrarische sector gerelateerd zijn. Bij Agrio werkzaam voor zowel de papieren als de digitale uitgaven van: Stal en Akker, Pigbusiness, Melkvee en Akkerwijzer.
Beeld: Ruth van Schriek
Bronnen: Eigen verslaggeving, Provincie Limburg