Nog cichorei areaal beschikbaar
Cichorei is een uitdagende teelt, maar door betere rassen en innovatieve teeltmaatregelen worden de laatste jaren stijgende hectareopbrengsten gerealiseerd. De teelt vraagt nogal wat extra aandacht. Dit begint met een juiste perceelskeuze. Vooral een niet te zware grond is van belang voor een geslaagde teelt. Daarnaast spelen andere factoren als aardappelopslag, doorwortelbare bouwvoor en een lage aaltjesdruk mee.
Keuze
In een goed jaar levert de cichoreiteelt een goed saldo op. De teler is bovendien verzekerd van goede uitbetalingsprijs en tijdige betaling. Het gewas heeft relatief weinig last van ziekten en plagen en het is een perspectiefvolle teelt.
Rassen optimalisatie
Om 10 ton inuline per hectare te realiseren, wordt er veel onderzoek gedaan om rassen te optimaliseren. Volgens CZAV speelt de rassenkeuze een belangrijke rol in de cichoreiteelt. Het rassenadvies voor 2020 is inmiddels bekend. De gangbare rassen zijn niet aangepast ten opzichte van vorig jaar. Wanneer chemische onkruidbeheersing niet mogelijk is, valt de keuze op een SU-tolerant ras. Bij een late levering kan de teler een keuze maken uit een combiras.
Registratie
Niet alleen betere rassen verbeteren de cichoreiteelt. Ook de ontwikkeling van de cichoreimonitor, Cimone, is een goede aanvulling. Cimone is ontwikkelt om de inspanningen van telers en de teeltevaluatie inzichtelijker te maken. Het programma houdt de opbrengst in ton inuline per hectare bij. Zo kan de teler, volgens CZAV, op elk moment zijn eigen gemiddelde vergelijken met het regionaal gemiddelde.
Areaal beschikbaar
CZAV werkt met Sensus samen bij de contractteelt van cichorei. Ieder jaar sluiten akkerbouwers weer contracten af voor de teelt en levering van cichoreiwortels. Tot op heden is het areaal nog niet volledig gevuld, dus akkerbouwers kunnen zich nog steeds melden bij interesse. Bij de contractering wordt direct de rassenkeuze voor komend seizoen vastgelegd.