LLTB voorzitter: ‘Kabinet lost stikstofprobleem niet op’
Bij de opening van het jaarlijks LLTB congres donderdagmiddag in Roermond was Léon Faassen heel duidelijk over de huidige stikstofcrisis. Volgens de LLTB voorzitter trapt niemand meer in het door de regering voorgespiegelde scenario. Hij vraagt zich hardop af waar we in ons land mee bezig zijn. „En ondertussen lachen andere landen zich kapot over de situatie waarin ons land zich nu bevindt.” Wat bij de LLTB voorzitter niet door de beugel kan is het feit dat de agrarische sector wordt aangewezen als de grote veroorzaker. Juist de landbouw heeft in de afgelopen jaren haar stikstofuitstoot met 70 procent verminderd. „En nu is het plotseling een probleem?” In de ogen van Faassen lost het kabinet het probleem niet op, maar schuift ze dit alleen vooruit.
Aanpak
Bij de aanpak van de stikstofcrisis mogen er volgens Faassen geen taboes zijn. Iedere stikstofuitstoter zal zijn of haar steentje moeten bijdragen. „Daarbij staat de landbouw óók open voor een bijdrage. Een oplossing is bijvoorbeeld een vrijwillige saneringsregeling. Maar zo’n sanering mag niet dusdanig zijn dat we daarmee in de buurt komen van de kritische ondergrens. Een bepaalde omvang is nodig. Anders valt de hele infrastructuur in elkaar. Tal van bedrijven, die rondom de agrarische sector functioneren, kunnen bij te weinig dieren/bedrijven niet meer rendabel functioneren.” Daarbij denkt Faassen aan onder andere mengvoederbedrijven, transporteurs, slachthuizen en dienstverleners.
Halvering veestapel
De roep vanuit bepaalde (politieke) groeperingen voor een halvering van de Nederlandse veestapel betitelt Faassen als ‘populistisch’. „Dit kost klauwen vol geld en lost bovendien niets op. Dit betekent een verspilling van miljarden euro’s aan belastinggeld.”
Drempelwaarde
Het vasthouden aan een drempelwaarde 1 mol aan stikstof op Nederlandse natuurgebieden vindt Faassen ridicuul. „De drempelwaarden die onze buurlanden hanteren zijn veel realistischer. Duitsland hanteert een drempelwaarden van 7 mol en België van 5 mol.” Waar het volgens Faassen ook aan schort zijn goed onderbouwde en noodzakelijke metingen. Onbespreekbaar voor de LLTB-voorman is en blijft een koppeling van dier- en ammoniakrechten. Faassen roept alle (politieke) organisaties op om beter met elkaar om te gaan. „Als landbouw steken we in elk geval onze hand uit naar de samenleving.”
Ledental
Tot slot kon hij de 550 gasten meedelen dat na jaren van ledendaling de LLTB nu voor het tweede opeenvolgende jaar weer een ledengroei realiseert. En dat terwijl het aantal agrariërs ook in Limburg daalt. Dit jaar kon de Limburgse standsorganisatie 30 bedrijfsleden en 75 jonge leden in haar ledenregister bijschrijven.