Varkenshouders Riethoven wijzen endotoxinenblokkade af
Een ‘knock out,’noemde de raadsman van Van Dommelen maandag bij de Raad van State de uitspraak van de rechtbank. Die bepaalde tot verbijstering van Van Dommelen en Bergeijk dat de vergunning niet voldoet aan de volksgezondheidsregels. De dichtstbij gelegen woning zou te dicht bij een luchtuitlaat van de varkensstal liggen, waardoor de bewoners teveel worden blootgesteld aan zogenoemde endotoxinen (ziektekiemen). Volgens de gemeente en de varkenshouders heeft de rechtbank een meetfout gemaakt. zij hopen dat de Raad van State dat in hoger beroep alsnog recht trekt, zo bleek tijdens een rechtszaak in Den Haag.
Afgeschoten
De door de Bossche bestuursrechter afgeschoten vergunning maakte onder meer een uitbreiding van het aantal zeugen en biggen mogelijk en wat wijzigingen aan de aardappelloods. De varkenshouder vreest voor zijn plannen als hij een geheel nieuwe vergunningsprocedure moet beginnen. Want hij heeft de vergunning ruim drie jaar geleden aangevraagd. Bij een nieuwe vergunningsprocedure zullen de plannen van de broers aan de nieuwste veehouderij- en milieuregels moeten worden getoetst. En die zijn fors aangescherpt. Om die reden stapten Bergeijk en Van Dommelen in hoger beroep naar de Raad van State. De raadsman van Van Dommelen benadrukte tijdens de zitting in Den Haag dat de druiven bijzonder zuur zijn voor de varkenshouders. Want na flink wat knippen en plakken in de vergunning dachten de gemeente Bergeijk en Van Dommelen er uit te zijn en de omwonenden voldoende tegemoet te zijn gekomen. Want de buren en Van Dommelen liggen al jaren overhoop over de varkenshouderij die vlak bij een aantal woningen ligt. De meeste buren zien de varkenshouderij het liefst verkassen.
Aardappelloods
De uitspraak van de Bossche bestuursrechter zette in ieder geval een beginnende toenadering tussen veehouders en buren op losse schroeven. De rechtbank vernietigde de vergunning op het punt van de ziektekiemen, oftewel de endotoxinen. Omdat er een woning drie meter dichter dan 75 meter bij de varkenshouderij aan het Eind ligt, voldoet het bedrijf niet aan de strenge endotoxinenregels. Volgens de rechtbank levert dat een te groot risico voor de volksgezondheid op. Tevens zette de rechter vraagtekens bij de maatregelen om geluidoverlast tegen te gaan. De omwonenden zijn het roerend eens met de rechtbank en hopen dat de gehele vergunning en dus het uitbreidingsplan van tafel gaat. De raadsman van de buren vindt bovendien dat Van Dommelen nog een groter geluidsprobleem heeft dan de rechtbank eerder vaststelde. Zo zouden de ventilatoren van de aardappelloods maar liefst 10 decibel meer herrie maken dan waarvan de vergunning vanuit gaat. Verder is er een stankprobleem, zei de raadsman,’de geurbelasting in de praktijk is veel en veel hoger, omdat er een groot probleem is met de combiluchtwassers.’
Geluidswal
Volgens de woordvoerders van Bergeijk en Van Dommelen klopt de afstand tot de dichtstbijzijnde woning niet. Die zou op 81 meter van het stal-emissiepunt liggen, meer dan genoeg, zei de raadsman. Verder zijn volgens hem de omwonenden op het punt van het herrie al voldoende tegemoet gekomen. Want de aan- en afvoer van aardappelen mag alleen nog overdag en niet in de avond of nacht plaats vinden. En er komt een geluidswal tussen het bedrijf en de woningen. ‘We hebben de vergunning al helemaal dichtgetimmerd met regels wat de gebroeders allemaal niet mogen doen,’ zei de gemeentewoordvoerder. Ook denkt Bergeijk dat de stankoverlast binnen aanvaardbare perken valt. De Raad van State stelde een groot aantal kritische vragen en hakt binnen enkele weken een knoop door. Uitspraak volgt.
Tekst: Jan van Ommen
Beeld: Susan Rexwinkel Agrio archief