Waterschap Aa en Maas gaat manier van slootonderhoud veranderen
‘Om ongelukken tijdens het slootonderhoud te voorkomen, houden onze aannemers meer afstand van de waterkant’, aldus Aa en Maas. Hiervoor voert het waterschap een onderhoudsstrook van 5 meter in waarop geen obstakels mogen staan. Dit kan betekenen dat in een aantal gevallen obstakels verwijderd of verplaatst moeten worden. „Mocht dat het geval zijn, dan gaan we hierover in gesprek met de aanliggende grondeigenaar”, zegt Diane Dealmans van waterschap Aa en Maas, contactpersoon voor district Boven Aa. De onderhoudsstrook is volgens het waterschap van belang omdat machines zo voldoende afstand kunnen houden van de insteek van de watergang.
Maaisel
Een andere verandering die gepaard gaat met het ‘toekomstbestendig slootonderhoud’ is dat het maaisel dat vrijkomt bij het onderhoud minimaal 1 meter uit de kant wordt gelegd. Zo wil het waterschap voorkomen dat het maaisel opnieuw in de sloot terecht komt. Grondeigenaren moeten dit maaisel zelf opruimen.
Aa en Maas gaat daarnaast het ‘gelijkwaardigheidsprincipe’ bij het slootonderhoud toepassen. Dat wil zeggen dat waar voorheen het slootonderhoud werd gedaan vanuit de kant die praktisch gezien het meest handig was, er nu wordt gekozen voor afwisseling. ‘De ene keer rijdt de aannemer aan de ene kant en legt het maaisel aan de overkant. De andere keer precies andersom’, aldus Aa en Maas. Uitzondering hierop zijn watergangen die breder zijn dan 6 meter. Deze sloten worden aan beide kanten gemaaid en het maaisel wordt aan beide kanten gelegd.
'Duiker voor duiker'
Dealmans bestempelt de reactie van boeren op het toekomstbestendig slootonderhoud als ‘wisselend’, vooral vanwege het mogelijk verwijderen of verplaatsen van obstakels op de onderhoudsstrook. „Maar het gaat er voor iedereen anders uitzien”, stelt ze. „We starten dit onderhoud traject voor traject op. We zeggen ook wel ‘van duiker tot duiker’ en gaan hierover in overleg met de aanliggende eigenaren. We nemen hiervoor de komende jaren de tijd. Onlangs is langs de Aa nog een traject opgestart”, besluit Dealmans.
Waterschap Aa en Maas geeft uitleg over toekomstbestendig slootonderhoud
Tekst: Renske Luimes
Renske is opgegroeid op een klein gemengd bedrijf. Bij Agrio kan ze haar grootste hobby, namelijk schrijven, combineren met haar voorliefde voor de landbouw.
Beeld: Ellen Meinen, Waterschap Aa, Maas