GS Brabant ontvangt 10 verbeterpunten Transitie Veehouderij
De Adviescommissie Uitvoeringsprogramma Ondersteunende Maatregelen Transitie Veehouderij (AUOMTV) is in opdracht van Gedeputeerde Staten van Noord-Brabant (GS) gevraagd de voortgang van dit uitvoeringsprogramma tegen het licht te houden. Daarbij heeft de Adviescommissie zich gebogen over twee vragen. Ten eerste of de maatregelen daadwerkelijk effectief zijn en of de maatregelen werken zoals ze bedoeld zijn.
Advies
In haar eerste advies bepleit de Adviescommissie een tiental punten. Zo adviseert ze GS om het flankerend beleid versterkt door te zetten. Volgens de AUOMTV is het belangrijk dat met dit uitvoeringsprogramma veehouders hulp krijgen bij het nadenken over de toekomstmogelijkheden van hun bedrijf en een bij hen passende keuze maken. Ze vindt dat GS moeten zorgen voor samenhang in beleid en uitvoering. Zo is het belangrijk om het uitvoeringsprogramma en andere verschillende instrumenten en maatregelen van het provinciaal landbouwbeleid in samenhang te verbinden en uit te dragen met een duidelijke boodschap en ambitie om de kwaliteit van de veehouderij en daarmee de leefomgeving in Noord-Brabant te verbeteren.
Sociale kant
De provincie moet de veehouder ontzorgen en aandacht geven aan de sociale kant. De adviescommissie onderstreept dat het stoppen van het bedrijf en/of omschakelen naar een andere (agrarische) bedrijfsvoering ingrijpende gebeurtenissen zijn, waarbij veel komt kijken. Met afwachtende veehouders moet de provinciebestuur het gesprek aangaan en ze duidelijk maken wat het beleid is en wat de ontwikkelingsmogelijkheden van hun bedrijf zijn, zodat zij in beweging komen en een duidelijke keuze maken.
Beschikbaarheid stalsystemen
De adviescommissie adviseert GS ook om te zorgen voor meer commitment van de agribusiness-partijen. De commissie onderstreept dat zij een stimulerende rol vervullen in het transitieproces. „Ga met hen in gesprek over hun bijdrage aan innovatie en nieuwe verdienmodellen.” GS dienen ook een oplossing te ontwikkelen voor het integraal en brongericht terugdringen van emissies van veehouderijen met in stand houden van de tijdsdruk. Daarbij verwijst de commissie naar het dilemma van de urgentie om door te pakken met de transitie, de afgesproken termijnen en het niet op tijd beschikbaar hebben van voldoende praktijkrijpe integrale brongerichte stalsystemen voor de verschillende veehouderijsectoren.
Duidelijke indicatoren
Volgens de AUOMTV is het zaak om de (maatschappelijke) effecten van de maatregelen van het uitvoeringsprogramma met duidelijke indicatoren, samen met de effecten van ander provinciaal beleid en daarmee de snelheid van de transitie te monitoren. Via deze weg wordt duidelijk of de maatregelen leiden tot een meetbare transitie en welke maatschappelijke effecten worden bereikt. AUOMTV adviseert GS ook om een actieve daadkrachtige rol van gemeenten te organiseren. In de visie van de commissie zijn de gemeenten essentieel voor een effectief uitvoeringsprogramma en versnelling van de transitie. GS krijgen verder het advies om te investeren in de communicatie. „Laat duidelijker de geboekte resultaten van de maatregelen en daarbij horende transitie van de veehouderij en zijn effect op de leefomgeving zien en ga hierover nadrukkelijk in gesprek met de verschillende doelgroepen.”