Tarief onbebouwd Brabantse Delta stijgt met 7,6 procent
De verschillen van de watersysteemheffingen voor onbebouwde agrarische percelen en natuurgebieden in het werkgebied van Waterschap Brabantse Delta loopt in 2020 wederom verder uit elkaar. Het algemeen bestuur heeft daartoe besloten bij het vaststellen van de begroting 2020. De watersysteemheffing voor een hectare natuurterrein stijgt slechts met 0,4 procent (van 4,84 euro/ha naar 4,86 euro/ha). De watersysteemheffing voor onbebouwd (landbouwgronden) stijgt daarentegen met maar liefst 7,6 procent. Deze gaat van 57,42 euro/ha in 2019 naar 61,77 euro/ha in 2020. Dit resulteert in een verschil in de watersysteemheffingen van 56,93 euro/ha tussen natuur- en landbouwgrond.
Uitspraak Hoge Raad
Volgens het waterschap gaat een agrarisch bedrijf van 40 hectare, met drie vervuilingseenheden en een WOZ waarde van 400.000 euro in 2020 2778 euro aan waterschapslasten betalen. Dit is een stijging van 7 procent. Burgers en bedrijven krijgen te maken met een tariefsverhoging van 3,2 procent. De belastingverhoging voor agrariërs is onder andere een gevolg van een uitspraak van de Hoge Raad.
Kostenstijging
De kosten die het waterschap in 2020 gaat maken stijgen met 3,5 miljoen euro. Dit komt bijvoorbeeld door het verduurzamen van stuwen, gemalen en waterzuiveringen. Daarnaast stijgen de loonkosten, dient de ICT software te worden vernieuwd en gaan aannemers hogere tarieven berekenen. Verder gaat Brabantse Delta meer investeren in maatregelen om Midden- en West-Brabant klimaatbestendiger te maken. Dit bijvoorbeeld door het aanleggen van waterbergingen, het verbreden van sloten, projecten om landbouw en natuur voldoende en schoon water te geven en dijkversterkingen.
Het Waterschap Brabantse Delta werkt tussen Bergen op Zoom en Tilburg. De oppervlakte van dit gebied is ongeveer 170.000 hectare.