‘Die protesten, je vraagt je wel af wat dat over jou zegt’
Volgens u ligt de toekomst van de Nederlandse landbouw in kringlooplandbouw.
„Ja. Ik geloof echt van harte dat we moeten nadenken over de toekomst van de landbouw in Nederland... Te lang heeft de landbouw tegen de grenzen aan gezeten, of er zelfs over heen. Die dreiging blijft. En dan moeten we weer terug, en dat doet elke keer veel pijn. Juist op die mooie boerenbedrijven. Nu kunnen we zo door blijven gaan, en de hele tijd proberen om dat op dezelfde manier op te lossen. Dan krijg je allerlei regeltjes en maatregeltjes waar al die boeren van denken: ‘Nee, niet nog een keer, niet weer een nieuwe maatregel’. Of we kijken naar wat er nu nodig is om te zorgen dat je een landbouw krijgt waarin we niet meer allemaal tegen die grenzen aan zitten van al die emissies, waarin de boer een goed inkomen kan verdienen en ook nog draagvlak krijgt in de samenleving. Daar kies ik voor, en dat is mijn motivatie geweest om de discussie aan te gaan. Dat betekent ook dat boeren daar verschillende keuzes in kunnen maken.”
Ziet u hiervoor draagvlak onder de boeren?
„De boeren? Ik spreek met zoveel verschillende boeren, ik vraag me af wat dan uw definitie van ‘de boer’ is. Ik heb de sector leren kennen als zeer divers.”
Laten we dan het Landbouw Collectief nemen, een verzameling van wel een dozijn verschillende belangengroeperingen. Daar heeft u nu verschillende keren mee gesproken. Als je naar de eisen kijkt die zij nu hebben neergelegd, dan lijkt het niet echt of zij mee willen zoeken naar die andere manier om te boeren.
„We hebben dat in de overleggen wel aangestipt. Hoe ziet de toekomst van de landbouw eruit? Maar zij stelden: ‘We moeten eerst de vraag beantwoorden of we nog wel een toekomst hebben’. Ik snap heel goed dat ze eerst duidelijk willen hebben of ze die toekomst nog wel hebben. Ik ben er elke dag mee bezig te zorgen dat de boer, die door wil, ook echt door kan gaan. Misschien moet hij dat op een andere manier doen dan hij tot nu toe heeft gedaan, maar ik wil er wel voor zorgen dat hij die toekomst haalt.”
Maar goed, denkt u nu dat er draagvlak is voor uw beleid? We hebben in oktober zo ongeveer de grootste boerenprotesten van de laatste twintig jaar gehad, en dat was onder uw beleid.
Lees het antwoord van minister Schouten op deze vraag en meer in het tweede deel van het exclusieve interview met de minister. Deze staat de aankomende editie van Vee & Gewas, Stal & Akker, Veldpost en Agraaf die op zaterdag 21 december uitkomt. Bent u nog geen abonnee? Klik dan hier om een proefnummer aan te vragen.
Tekst: Robert Ellenkamp
Opgeleid tot ruimtelijk planoloog, maar geboren met een journalistiek hart. Sinds 1999 werkzaam bij Agrio. Eerst als journalist en later als coördinator van de regionale vakbladen. Sinds 2009 verantwoordelijk voor alle redactionele producties op papier en online van Agrio. Geeft leiding aan het 18-koppige redactionele team en stuurt de ontwikkeling van nieuwe producten aan.
Tekst: Wim van Gruisen
Zoon van een Zuid-Limburgse pluimveehouder met eigen slachterij, geschoold als econoom. Sinds 2011 in dienst van Agrio, waar hij artikelen schrijft voor de regio- en vakbladen en de Agrio-websites. Zijn focus lag aanvankelijk op landbouweconomie, tegenwoordig vooral op de Haagse en Brusselse politiek.
Beeld: Ellen Meinen