Dagontmesting beter voor mens, varken en milieu
Brabantse varkenshouderijen staan voor een grote uitdaging: vanaf 2022 moeten zij voldoen aan een strenge emissienorm met betrekking tot ammoniakuitstoot. Het installeren van een luchtwasser kan voor hen een oplossing zijn om aan de veranderende wetgeving te voldoen. Bij deze techniek wordt naast ammoniak ook fijnstof en geur, aan het eind van de stal uit de lucht gefilterd. Dit heeft echter geen positief effect op het klimaat in de stal. Terwijl een goed stalklimaat juist noodzakelijk is om te komen tot betere technische en economische resultaten, gezondere dieren en beter dierenwelzijn. De Hoeve Innovatie heeft daarom een beter alternatief ontwikkeld: dagontmesting. Door mest dagelijks uit de stal te halen kan worden voorkomen dat er zich überhaupt ammoniak en andere kwalijke gassen kunnen ontwikkelen. Dit maakt het filteren van de lucht aan het eind van de stal overbodig.
Start Praktijkonderzoek Dagontmesting
In opdracht van de Provincie Noord-Brabant en in samenwerking met onder andere Wageningen University is De Hoeve gestart met het ‘Praktijkonderzoek Dagontmesting’ als onderdeel van de Stal van de Toekomst. Binnen dit project onderzoekt De Hoeve in welke mate dagontmesting van varkensstallen kan fungeren als solide oplossing om de uitstoot van ammoniak en andere schadelijke gassen te reduceren en gelijktijdig kan zorgen voor gezondere dieren en een beter rendement op de boerderij. Het doel van Praktijkonderzoek Dagontmesting is voor alle diercategorieën een goedgekeurd stalsysteem te ontwikkelen waarmee dezelfde emissie kan worden behaald als met een luchtwasser, zonder deze te hoeven plaatsen. Als proefbedrijven participeren in dit project de varkenshouders familie Hans en Diny Verhoeven uit Valkenswaard, Eric van Zutphen uit Veghel en Rob en Piet van der Zande uit Volkel.
Fors minder ammoniak en CO2
Bij enkele afdelingen met gespeende biggen is het systeem van dagontmesting vergeleken met een standaard mestopslag. De verschillen in het stalklimaat zijn volgens Nieuwe Oogst (NO) opvallend. Bij de gespeende biggen ligt de ammoniakwaarde op 2 tot 3 parts per million (ppm) terwijl de norm op 15 ppm ligt (80 procent lager). De CO2 waarde lag tussen de zeven- en achthonderd bij een grenswaarde van 1500 ppm (50 procent lager). Aanzienlijk minder ammoniak in de stal betekent ook minder emissie. Dit is beter voor de varkenshouder, de medewerker en de omgeving.
Officiële resultaten
De metingen moeten minimaal één aaneengesloten jaar plaatsvinden. Daardoor kunnen nog geen resultaten worden gepubliceerd. Desondanks is volgens Van den Eijnden duidelijk dat dagontmesting tal van voordelen heeft. Bij varkens is dit volgens hem terug te zien in een betere groei, betere voederconversie en minder antibiotica. Ook signaleert hij in NO minder lever- en nieraandoeningen bij de varkens. Komende zomer hoopt De Hoeve meer resultaten te kunnen presenteren.
Tekst: Guus Queisen
Opgegroeid op een gemengd agrarisch bedrijf op een typisch Zuid-Limburgse carréboerderij. Na een financieel/economische opleiding en diverse functies sinds 1985 in deeltijd en sinds 1996 fulltime op freelance basis actief in de landbouwjournalistiek. Volg kritisch alle ontwikkelingen die (in-)direct aan de agrarische sector gerelateerd zijn. Bij Agrio werkzaam voor zowel de papieren als de digitale uitgaven van: Stal en Akker, Pigbusiness, Melkvee en Akkerwijzer.
Beeld: Susan Rexwinkel Agrio archief
Bronnen: Stal van de toekomst, Nieuwe Oogst