Herpense kalverhouder: 'Gemeente liep voor de fanfare uit'
Dat deed de gemeente omdat het door Gremie ingediende uitbreidingsplan (3.534 kalveren) te veel stankoverlast in de omgeving zou veroorzaken. Althans dat bleek uit de nieuwe 'Regeling geurhinder en veehouderij' (Rgv). Maar die regeling werd pas tien dagen na de weigering van de 589 kalveren van kracht, zo bleek dinsdag tijdens een rechtszaak bij de Raad van State. De Rgv is gebaseerd op de 'Wet geurhinder veehouderij (Wgv).
'Even wachten'
Volgens de raadsman van kalverenhouder Gremie had de gemeente gewoon de oude veehouderij- en geurregeling moeten toepassen. Want volgens die regeling had Gremie wel recht op de bijna 600 kalveren extra. De gemeentewoordvoerder erkende dat de gemeente tien dagen voor het in werking treden van de strengere Rgv het vergunningsbesluit heeft genomen. „Had u daar beter niet even mee kunnen wachten tot na 20 juli 2018”, vroeg rechter en staatsraad Erik van Heijningen.
De gemeentewoordvoerder zei dat dat niet kon, omdat de vergunningsprocedure al zo lang had geduurd. Uiteindelijk verleende de gemeente Gremie’s bedrijf aan de Elsstraat op 10 juli een vergunning voor 2.945 kalveren. „We hebben het voorzorgsbeginsel toegepast. Het was al veel eerder bekend dat de oude geurregeling niet deugde”, stelt de woordvoerder.
Wageningen
Dat werd in april 2018 met een onderzoek van de universiteit van Wageningen definitief bevestigd. „We hebben de vergunningsaanvraag toen nog eens opnieuw doorgerekend en toen bleek dat bij een woning aan de Elsstraat de geurbelasting maar liefst 8 odeurunits boven de maximaal toegestane 14 steeg”, aldus de gemeentewoordvoerder.
De raadsman van Gremie zei dat nog geen reden te vinden om dan maar vooruitlopend op de invoering van de nieuwe Rgv een groot aantal kalveren te schrappen. „Want als de gemeente een vergunningsbesluit neemt, moet dat volgens de geldende wet- en regelgeving gebeuren en niet volgens de toekomstige regelingen. Want voordat de nieuwe Rgv werd ingevoerd was er in de Tweede Kamer nog veel kritiek op de nieuwe regeling en het Wageningse onderzoek.” De Raad van State gaat daarover een knoop doorhakken.
Schadeclaim
Overigens mocht de gemeente Landerd het fout hebben gedaan dan betekent dat niet dat Gremie alsnog bijna 600 kalveren extra mag houden. De gemeente moet dan een nieuw besluit nemen en dat kan dan alleen op basis van de nieuwe aangescherpte Wgv. Wel kan Gremie dan een schadeclaim bij de gemeente indienen omdat hij in 2018 ten onrechte is benadeeld en daardoor inkomsten van 589 kalveren misloopt. Uitspraak over enkele weken.
Tekst: Jan van Ommen
Beeld: Ingrid Zieverink