Coach begeleidt Poels naar nieuwe toekomst
Aanleiding voor het project ‘Samen aan de keukentafel’ was het gegeven dat de provincie Limburg en gemeenten in Noord- en Midden-Limburg merkten dat veel veehouders – en met name varkenshouders – die overwegen om te stoppen, worstelen met vragen. Wat is de beste optie: stoppen of doorgaan? Op welke manier kunnen ze hun toekomst vormgeven, en hoe pakken ze dit concreet aan? Om ondernemers hierin op weg te helpen, kregen zij een coachingstraject aangeboden.
Stoppersregeling
Onder de 60 deelnemers waren varkenshouders die willen deelnemen aan de regeling Warme Sanering Varkenshouderij of zich hadden aangemeld voor de Stoppersregeling 2020. Twan Poels (51) uit Venray hoorde tot die laatste groep. Hij runde jarenlang een varkensbedrijf met 170 zeugen en 1.200 vleesvarkens. „Ik nam het agrarisch bedrijf, dat al enkele generaties in de familie was, in 2002 over van mijn vader. De laatste jaren haalde ik echter steeds minder voldoening uit het runnen van het bedrijf. Met name de strenger wordende wet- en regelgeving en het negatieve imago van de veehouderij waren hier debet aan.”
Investeren
De stallen van Poels stamden uit de jaren zestig en zeventig en voldeden niet meer aan de nieuwe wet- en regelgeving. „Ik zou fors moeten investeren om te kunnen voldoen aan de nieuwste eisen op het gebied van milieu- en dierwelzijn. Dat zag ik niet zitten.”
Eenzaam
De ondernemer meldde zich uiteindelijk aan voor de Stoppersregeling 2020. Wat hij precies zou gaan doen na de beëindiging van zijn bedrijf wist hij toen nog niet. „Het was 2012 en 2020 leek nog ver weg. Wel was voor mij al vrij snel duidelijk dat ik iets op het recreatieve vlak wilde gaan doen. Het beroep van varkenshouder is best eenzaam, terwijl ik ervan hou om onder de mensen te zijn.”
Lees welke handvatten het project ‘Samen aan de keukentafel’ Poels bood in de volgende editie van Stal & Akker. Nog geen abonnee? Vraag een gratis proefnummer aan.
Tekst: Ank van Lier
Beeld: Ingrid Sweers