Verbod uitbreiding vleeskalverhouderij Schaijk wegens risico zoönose
Het gaat om het bedrijf van Frans Albers aan de Pastoor van Winkelstraat. Zijn stal staat op minder dan honderd meter van de bebouwde kom. Voor uitbreiding van het bedrijf is een nieuw bestemmingsplan nodig. De gemeenteraad weigert dat vast te stellen. Reden is het risico op zoönose, dat is een virus- of bacterieziekte die door dieren op mensen kan worden overgebracht. Een zoönose kan niet altijd bestreden worden met antibiotica.
Q-koorts
Q-koorts, een zoönose afkomstig van geiten, liet in Landerd diepe sporen na. De gemeenteraad wil daarom het zogeheten voorzorgsbeginsel serieus nemen. Ook een nu nog onbekende zoönose wil de gemeente zien te voorkomen door in een strook van honderd meter rond de bebouwde kom van dorpskernen de veehouderij aan banden te leggen.
De Landerdse raad werkt aan een nieuwe omgevingsvisie. De kans is levensgroot dat een honderd meter-zone in de nieuwe omgevingsvisie komt te staan. Een woordvoerder van de gemeente zegt dat ziektekiemen van kalveren zich ook door de lucht kunnen verplaatsen en voorbijgangers besmetten zoals bij Q-koorts. Volgens een woordvoerder van Albers is dat juist bij vleeskalveren niet mogelijk. „Alleen bij direct contact kunnen kalveren ziekten overdragen.” Volgens Albers zijn besmettingsrisico’s te voorkomen door onbevoegden van het bedrijf weg te houden. Raadsman Joost de Rooij vindt dat de gemeenteraad veel te theoretisch bezig is. De zoönosen waar de gemeenteraad het over heeft bestaan niet eens, zegt De Rooij. „Het gaat om mogelijke toekomstige mutaties. Zo ver strekt het voorzorgsbeginsel niet”, zegt de advocaat.
Principetoestemming
Albers is al sinds 2013 met zijn uitbreidingsplan. Het college van B en W gaf in 2013 een principetoestemming. Daar beroept de veehouder zich op. De gemeenteraad zegt dat er intussen veel veranderd is. De omgeving van het bedrijf is getransformeerd tot een woongebied. Uitspraak van de Raad van State volgt.
Tekst: Adri Klinkenberg
Beeld: Ruth van Schriek