‘Biodiversiteit in Zeeland staat onder druk’
Stikstofdepositie, verdroging (verhevigd door de klimaatverandering) en het verdwijnen van landschapselementen buiten natuurgebieden worden door GS genoemd als ‘structurele oorzaken'. Volgens GS zijn deze 'lastig aan te pakken'. De provincie verwacht dat natuurherstel een proces van jaren is en de komende tijd nog veel aandacht zal vragen.
Weide- en akkervogels
Een van de conclusies uit het rapport is dat akkervogels in gebieden met subsidies voor agrarisch natuurbeheer een hogere dichtheid behalen dan in regulier agrarisch beheerd gebied. De stabilisatie van een aantal akkervogels heeft volgens het rapport te maken met de aanwezigheid van akkerranden. Wel wordt de kanttekening geplaatst dat in Zeeland veel akker- en weidevogels de laatste vijftien jaar in aantal broedparen achteruit zijn gegaan.
In het rapport wordt ook beschreven dat het aantal ganzen in de provincie verder is toegenomen. Het schadebedrag is daarentegen wel gedaald. Er wordt ook geconstateerd dat de vos zich verder uitbreidt en een bedreiging vormt voor weide- en kustbroedvogels.
Nieuwe natuur
De ‘Natuurrapportage Zeeland 2019’ sluit aan op de pijlers Natuurbescherming, Natuurbeheer, Natuurontwikkeling en Natuurherstel uit de 'Natuurvisie Zeeland 2017-2022'. In het rapport wordt gekeken naar de kwaliteit van de natuur in natuurgebieden en het agrarisch gebied en naar de trends van soorten. In de provincie is er sinds de jaren negentig 4.700 hectare nieuwe natuur aangelegd. Voor 2027 moet daar nog 888 hectare (stand op 1 januari 2019) bijkomen, aldus de Gedeputeerde Staten van Zeeland.
Lees het volledige rapport hier.