Limburg: ‘Aanpak stikstofproblematiek breder dan maatregelen voor landbouw’
In het ‘Aanvalsplan’ staat dat de provincie het natuurherstel in 21 stikstofgevoelige Natura 2000-gebieden (N2000-gebieden) in Limburg te versnellen. Daarnaast wil de provincie maatregelen nemen om stikstofemissie rondom N2000-gebieden bij de bron aan te pakken. Verder streeft Limburg ernaar om de vergunningverlening weer op gang te helpen.
Tot slot vindt de provincie het van belang dat er ook voor Limburg in Nederland en Europa een gelijk speelveld is qua wet- en regelgeving. ‘Gezien de grote hoeveelheid stikstof die zowel vanuit het buitenland naar Nederland als vice versa via de lucht wordt verplaatst’, staat in het Aanvalsplan Stikstof.
Stikstofbronnen
De provincie heeft binnen het plan uitgangspunten voor de korte termijn (2020-2021) en (midden)lange termijn (na 2021) geformuleerd. Voor de korte termijn wil de provincie inzetten op de mogelijkheden voor het aanpakken van zogeheten ‘piekbelasters’ rondom een N2000-gebied. Zo is Limburg voornemens om in de eerste helft van 2020 een inventarisatie te maken van de stikstofbronnen ‘in een nader te bepalen straal rondom N2000-gebieden’ en het effect op het gebied te beoordelen.
In het plan worden ook mogelijke (bron)maatregelen per sector beschreven. Voor de land- en tuinbouw schrijft de provincie onder andere over ammoniakreductie via veevoer en verplaatsing of extensivering. In de eerste helft van 2020 wil Limburg ook de vergunningverlening weer op gang brengen. Verder streeft de provincie naar een besluitvorming over handhavingsverzoeken voor beweiden en bemesten. Hierbij stelt Limburg dat zij hierop vooralsnog niet gaan handhaven.
Sectoren
Voor de (middel) lange termijn is het volgens de provincie nodig dat alle partners in de Limburgse samenleving binnen de verschillende sectoren onderzoek doen naar de mogelijkheden van het terugdringen van emissiewaarden. Daarnaast schrijft de provincie dat er toegewerkt moet worden naar een regionale kringlooplandbouw, schone mobiliteit en energietransitie.
In het ‘Aanvalsplan Stikstof’ wordt gesproken over een ‘gebiedsgerichte benadering’. Per N2000-gebied gaat de provincie inventariseren welke bronnen een negatieve invloed hebben op de natuurkwaliteit. Er wordt dan ook gekeken naar ‘alle mogelijkheden’ om de emissie aan te pakken. Provincie Limburg: ‘In de gebiedsgerichte aanpak kijken wij dus niet alleen naar de land- en tuinbouwsector, maar juist ook naar andere sectoren zoals industrie, mobiliteitsaspecten, energie- en bouwsector.’
Gebiedstafels
Provincie Limburg gaat de N2000-gebieden clusteren en richt daarvoor drie gebiedstafels op: Noord-, Midden- en Zuid-Limburg. Hier zal besproken worden welke maatregelen er in en rondom een stikstofgevoelig N2000-gebied nodig en mogelijk zijn om de stikstofemissie te beperken, de maatschappelijke opgaven en economische activiteiten weer op te kunnen pakken en het natuurherstel te bevorderen.
Voor de aanpak is geld nodig. Volgens de provincie is er voor het versnellen van natuurherstel 120 miljoen euro nodig. Voor het nemen van bronmaatregelen rondom N2000-gebieden, is 100 miljoen nodig. Hierover moeten nog nadere afspraken met het kabinet gemaakt worden, stelt de provincie.
Het volledige ‘Aanvalsplan Stikstof’ is hier te raadplegen.
Tekst: Renske Luimes
Renske is opgegroeid op een klein gemengd bedrijf. Bij Agrio kan ze haar grootste hobby, namelijk schrijven, combineren met haar voorliefde voor de landbouw.
Beeld: Susan Rexwinkel
Bron: Provincie Limburg