Aa en Maas: Kans op onttrekkingsverbod in april
Met de maatregelen - de peilen hoog zetten en maximaal water uit de Maas aanvoeren - wil het waterschap de kans verkleinen dat een onttrekkingsverbod nodig is. Van Dijk vertelt dat het waterschap heeft gekozen voor het extra aanvullen van grondwater, ten koste van het agrarische gebruik van land in de eerste maanden van het jaar. Hij adviseert boeren om in de bedrijfsvoering zoveel mogelijk rekening te houden met het vasthouden van water. „We realiseren ons dat het besluit lastig kan zijn voor de bedrijfsvoering“, vertelt de bestuurder, refererend naar het feit dat de natte grond het op sommige plekken onmogelijk gaat maken om vanaf half februari mest uit te rijden. „Maar de boeren werken goed mee en ook ZLTO geeft steeds aan dat waterconservering nu cruciaal is.“ Hij zegt het enorm te waarderen dat iedereen het grotere belang voor ogen houdt.
Hoge zandgronden
Mede-bestuurslid Ernest de Groot ziet grote verschillen tussen de verschillende delen van het werkgebied van het waterschap. Vooral op de hoge zandgronden van De Groote Peel en de Maashorst ten zuiden van Helmond zijn de grondwaterstanden nog zeer laag. „Om het grondwater daar weer op niveau te krijgen is de komende maanden nog veel regen nodig“, stelt hij.
Op de langere termijn moet de sponswerking van het landschap hersteld worden, waardoor water langer in natuurgebieden moet worden vastgehouden. „Natuur- en milieuorganisaties zouden daarom ook graag het onttrekken van grondwater terug willen dringen“, vertelt De Groot, „maar dat vraagt om een beleidswijziging van provincie en waterschappen.“