ZLTO: Brabants bos mag niet ten koste gaan van landbouwgrond
De plannen staan vermeld in de Brabantse Bossen strategie, die vorige week door Gedeputeerde Staten is vastgesteld. Natuurgedeputeerde Rik Grashoff komt binnenkort met een toelichting. „Het is prima als er meer bomen bij komen in Brabant om de biodiversiteit te vergroten en meer CO2 op te slaan, maar dit mag niet ten koste gaan van goede landbouwgrond. De druk op die grond is al groot”, bena.drukt ZLTO-bestuurder Hendrik Hoeksema. „We willen met zijn allen een verduurzaming van de landbouw. Daarvoor is juist meer agrarische grond nodig.”
Bestaande bossen versterken
Volgens Hoeksema heeft het de voorkeur dat er eerst gekeken wordt naar mogelijkheden om bestaande bossen te versterken binnen de huidige natuurnetwerken. „Als er dan toch nieuw bos moet datuitsluitend boerenbos of -natuur zijn. Bos en natuur aangelegd en beheerd door boeren als onderdeel van hun bedrijf en verdienmodel, zoals een productiebos of agroforestry.”
De provincie benadrukt dat voor de extra bosaanplant binnen het natuurnetwerk biodiversiteit vooro staat. In de opgave daarbuiten staat vooral de verbinding van ecologie en economie centraal: agroforestry (boslandbouw), voedselbossen, verbinding met recreatieve functies en wonen en houtproductie.
Eenzijdig
Volgens de provincie is een groot deel van de Brabantse bossen eenzijdig. Het bestaat uit eenzelfde soort bomen, van ongeveer dezelfde leeftijd. De toestand van deze bossen is matig tot slecht. „Dat is een groot probleem. Bossen zijn onze belangrijkste bron van biodiversiteit. Bossen houden water vast en spelen ook een grote rol in de vastlegging van CO2 en stikstof. Daarnaast zijn de bossen voor ons als Brabanders een belangrijk gebied voor recreatie, zorgen ze voor schone lucht en verkoeling in hete zomers”, aldus gedeputeerde Grashoff.