Wolfenaanval in Venhorst en Boekel
Dat blijkt uit een DNA-onderzoek van Universiteit Wageningen, zo maakt BIJ12 bekend, de partij verantwoordelijk voor de afhandeling van faunaschade. Het gaat om drie schapen van twee verschillende schapenhouders. Twee schapen zijn aan de Valepeelweg in Venhorst aangevallen en waren van boer Arnold Manders. De derde stond in een weiland in Boekel aan de Waterdelweg - een halve kilometer verderop - en was van boer Roland Jansen.
Tegen het Brabants Dagblad zegt Jansen dat de verwondingen aan zijn schaap duidelijk het werk van een wolf is „Het is in de nek gegrepen en aangevreten, tot door het bot. Een hond hápt meer.” Manders: „Een hond of een vos pakt een schaap van achteren. Wolven pakken ze meteen bij de nek.” Beide boeren krijgen de dagwaarde van de schapen vergoed.
Zwerven
Het is vooralsnog onduidelijk of het om één of meerdere wolven gaat. En om welke wolven het gaat. De wolvenwelpen die vorig jaar werden geboren op de Veluwe krijgen onderhand de leeftijd waarop ze de roedel kunnen gaan verlaten en op zoek gaan naar een eigen territorium. Zwervende wolven hebben volgens wolvendeskundige Erwin van Maanen van de Rewilding Foundation een grotere kans om zich te vergrijpen aan landbouwhuisdieren. Alhoewel hij verwacht dat deze wolven vanwege het onderlinge sterk territoriale gedrag naar Duitsland of naar de Ardennen verhuizen, is er in Nederland nog genoeg ruimte voor roedels.
65 wolven
Dit zegt WUR-dierenecoloog vitale populatie Hugh Jansman. Hij stelt dat de Veluwe alleen al ruimte biedt voor 30 wolven. Hoewel het volgens beide wolvenexperts onwaarschijnlijk is dat de wolven zich regelmatig zullen vergrijpen aan landbouwhuisdieren, zijn wolvenaanvallen niet uitgesloten. Zo blijkt ook maar weer uit de wolvenaanval in Venhorst en Boekel. Jansman: „Uit een onderzoek waarin 6.500 keutels zijn onderzocht, bestond 1 procent uit landbouwhuisdier, 98 procent uit edelhert, damhert en zwijnen. Maar dat er nog geen enkel schaap is gepakt door de roedel wil niet zeggen dat de kans niet bestaat dat het wel gaat gebeuren.” Een onderzoek van WUR-studentes wijst uit dat Nederland in potentie ruimte biedt voor 65 wolven.
Maatregelen
Schapenhouders die maatregelen willen nemen tegen de wolf, kunnen het beste een elektrisch geladen hekwerk neerzetten met meerdere draden en speciale herdershonden inzetten. Allebei deze maatregelen komen echt wel met de nodige eigen gevaren. De vacht van een wolf zou in de winter zo dik worden dat elektrische schokken niet eens de huid bereiken. En speciale herdershonden zijn mogelijk nog gevaarlijker dan wolven aangezien zij ook mensen kunnen aanvallen. Ook afschieten - of uit de natuur nemen, zoals de experts het zeggen - is niet de oplossing. Jansman zegt dat wolven dermate sluw, snel en schuw zijn dat een wolf tegenkomen al een taak op zich is. Laat staan één specifieke (probleem)wolf. Daarnaast is het ook simpelweg verboden. „Je mag pas reguleren wanneer er sprake is van een duurzame instandhouding van een populatie. Van Maanen voegt daar aan toe dat het afschieten van wolven een roedel kan ontwrichten met als gevolg dat er meer zwerfwolven ontstaan, waardoor de kans op aanvallen op landbouwhuisdieren juist groeit.