Waarschijnlijke VVD-CDA-FvD-coalitie Noord-Brabant geeft boeren ruimte
Het gaat dan niet enkel om het naar voren halen van de milieu-eisen waar stallen aan moeten voldoen. Ook de uitvoering van het stikstofbeleid staat dan bijvoorbeeld op de agenda. Den Haag bepaalt weliswaar wat het beleid zal zijn, maar de provincie moet het gaan uitvoeren, en kan daarin forse accenten zetten.
Koers
Het CDA was na forse protesten van boeren juist vanwege dat landbouwbeleid uit de coalitie met VVD, GroenLinks, D66 en PvdA gestapt. De partij zal niet in een coalitie gaan zitten die dat beleid gaat voortzetten. Daarnaast heeft ook FvD weinig met de door de huidige coalitie ingezette koers. Een coalitie over rechts betekent dus dat vooral de VVD een omslag in zijn landbouwbeleid moet maken.
Pikant is dat datzelfde FvD vorig jaar na de Provinciale Statenverkiezingen niet in een coalitie met CDA en VVD wilde stappen. De Brabantse lijsttrekker Eric de Bie brak toen de onderhandelingen af omdat met name de VVD volgens hem geen koerswijziging wilde inzetten op het Noord-Brabantse klimaatbeleid. „De VVD neemt geen afstand van het klimaatbeleid uit het verleden”, zei hij toen in het Eindhovens Dagblad.
Meerderheid
VVD, FvD en CDA zijn de drie grootste partijen in de Brabantse Provinciale Staten. Met z’n drieën hebben ze 27 zetels, net eentje te weinig voor een meerderheid van de 55 zetels. Naar verwachting zullen de partijen proberen om een meerderheid te halen door 50+ (twee zetels), ChristenUnie/SGP of Lokaal Brabant (beide een zetel) bij de coalitievorming te betrekken.