‘Bietentelers lopen 1.000 euro mis’
Voor de in de campagne 2019 geleverde quotumbieten betaalt Cosun een prijs van 36,05 euro per ton van gemiddelde kwaliteit (17,42 procent en een WIN van 89,9). De basisprijs voor bieten met 17 procent suiker en 91 winbaarheid komt uit op 39 euro per ton. In 2018 was dat 34,75 euro.
Telers missen 1.000 euro/ha
„Bij deze prijs missen de telers circa 1.000 euro per hectare.” Dat stelt NAV voorzitter Teun de Jong. Hij zegt de prijs, die Cosun nu heeft vastgesteld, maar karig te vinden in vergelijking met het verleden. „Ik ga er echter van uit dat Cosun haar uiterste best heeft gedaan deze prijs te kunnen realiseren.” De Jong onderstreept dat voor de meeste akkerbouwers de suikerbieten een zeer belangrijk gewas vormen. „Om deze teelt in stand te houden zal het rendement toch moeten verbeteren”, aldus De Jong. Hij hoopt dat de stijgende prijzen op de wereldmarkt verder doorzetten. „Sinds de opheffing van de quotering kunnen we de suikerproductie jammergenoeg niet temperen. Via importheffingen aan de buitengrens is het wel mogelijk het aanbod meer te reguleren. Immers alle suiker wat de EU binnenkomt verhoogt de prijsdruk.”
Positief verrast
Isabelle Schrijnwerkers-Gootzen, die in maatschap met echtgenoot Frans een akkerbouwbedrijf bestiert in het Midden-Limburgse Horn, zegt tevreden te zijn over de prijs die Cosun gaat uitbetalen. „ We zijn positief verrast. In andere jaren was deze prijs zeker beter. Maar gezien de prognoses, die ons medio vorig jaar bereikten, valt de uiteindelijke prijs nu toch mee”, zegt mevrouw Schrijnwerkers-Gootzen desgevraagd.
Groot verschil met Duitsland
In de gemeente Selfkant, een gebied dat grenst aan Sittard, en na de Tweede Wereldoorlog 15 jaar tot Nederland behoorde, leveren tal van akkerbouwers suikerbieten aan zowel de fabriek van Pfeifer und Langen (P&L) in Jülich als aan de Cosun. Daarnaast belevert ook nog een aanzienlijk aantal de stroopfabriek Canisius in Schinnen. Een van hen is akkerbouwer Manfred Weinberg uit Hillensberg-Selfkant. Hij vindt de prijs die Cosun nu heeft vastgesteld zeer positief. „Zeker gezien de internationale marktsituatie. De basisprijs voor bieten met 17 procent suiker en 91 winbaarheid komt uit op 39 euro per ton. Daarmee ligt deze een stuk boven de prijs die we hier in Duitsland bij P&L gaan beuren”, aldus Weinberg. De prijs die P&L gaat uitbetalen maakt de suikerfabrikant pas medio april bekend. „Uit de wandelgangen heb ik begrepen dat de uiteindelijke prijs, inclusief diverse bonussen en toeslagen, zal uitkomen rond de 30 euro. De basisprijs bedraagt slechts 20 euro.” Daarbij tekent Weinberg wel aan dat P&L via een andere meetmethode het suiker- en tarrapercentage bepaalt. „Daardoor valt het suikerpercentage in Duitsland steeds 1 procent hoger uit. Het tarrapercentage is stevast t