Barometer duurzame landbouw Noord-Brabant
De Barometer Duurzame landbouw geeft een beeld van de ontwikkelingen de afgelopen decennia en vergelijkt Noord-Brabant met Nederland als geheel. Hiermee ontstaat een beeld van de sterke en zwakke punten van de Brabantse landbouw.
Cijfers Brabantse landbouw
In het rapport is onder andere te lezen dat Noord-Brabant een belangrijke rol speelt in de Nederlandse land- en tuinbouw, met een aandeel van 18% van het nationale aantal bedrijven. Van de bijna 500.000 ha grond in Noord-Brabant is ongeveer 232.000 ha cultuurgrond (46%); dit is 13% van het nationale areaal. Van alle land- en tuinbouwbedrijven in Noord-Brabant is 20% een gespecialiseerd akkerbouwbedrijf en nog eens 20% een gespecialiseerd melkveebedrijf. Eén op de acht bedrijven is een gespecialiseerd varkensbedrijf. Het aantal bedrijven is sinds 2000 sterk gedaald naar 9.600 bedrijven in 2018.
Ook is beschreven dat de productie van fosfaat en stikstof en de emissie van ammoniak tussen 1990 en 2003 sterk gedaald zijn. Sindsdien heeft een stabilisatie plaatsgevonden. De fijnstofemissie is sinds 2010 licht gestegen maar stabiliseert de laatste jaren. Ook het aandeel bedrijven met mestoverschot lijkt zich recentelijk te stabiliseren na jaren van geleidelijke stijging.
Visie op de landbouw
Met de Barometer Duurzame landbouw en de sterkte-zwakteanalyse wil de Provincie een gedegen basis leggen voor de opvolger van het Uitvoeringsprogramma Brabantse Agrofood, het programma Landbouw en Voedsel. Dit programma wordt in de loop van 2019 en begin 2020 ingevuld, op basis van het lopende programma, de evaluatie ervan en het nieuwe bestuursakkoord. In het Brabantse bestuursakkoord ‘Kiezen voor kwaliteit’ hebben Gedeputeerde Staten aangekondigd samen met de Brabantse samenleving een visie op de landbouw te gaan formuleren in het perspectief van 2030.