Drie Brabantse varkenshouders ontvangen 4,4 miljoen euro voor duurzaam stalsysteem
In het Total Circulair Farmconcept staat snelle mestbewerking centraal. Bij een regulier varkensbedrijf worden de mest en urine verzameld in de mestkelder onder de stal. In chemische en biologische reacties tussen de mest en urine ontstaan dan ammoniak, methaan en geur. De innovatie die ontwikkeld is door automatiseringsbedrijf Kamplan bestaat eruit dat er permanent vloeistof in de mestkelder staat. De mest en urine komen in de vloeistof, net als in een gewoon toilet.
Deze vloeistof, de mest en urine wordt regelmatig met behulp van een geautomatiseerd pompsysteem naar een installatie op het varkensbedrijf zelf gebracht. Daar wordt de vloeistof gescheiden, belucht en gefilterd. Het filter haalt waardevolle meststoffen uit de vloeistof en die worden toegevoegd aan de dikke fractie. De dikke fractie wordt als meststof op het land bracht en de vloeistof gaat terug naar de opvang onder de stal. Bij de behandeling van de mestvloeistof wordt via een natuurlijk proces van nitrificatie en denitrificatie de stikstofverbindingen omgezet naar onschadelijk stikstofgas.
Minder geur en ammoniak
Er komt naar verwachting 85 procent minder ammoniak uit de stal; wat een bijdrage kan leveren voor kwetsbare Natura2000-gebieden. De uitstoot van methaan neemt naar verwachting met 90 procent af wat sterk bijdraagt aan het verminderen van de broeikasgassen. De stalinnovatie vermindert de geuroverlast en heeft hiermee een directe effect op de leefomgeving. En ook het klimaat binnen de stal verbetert enorm en dat komt ten goede aan de varkens en veehouder zelf.
Realiseren en testen
De drie varkenshouders hebben het systeem samen met een aantal bedrijven ontwikkeld. De veehouders realiseren en testen het systeem op hun bedrijf met veel aandacht voor de praktische haalbaarheid en het meten van de emissiewaarden. Andere betrokken instanties zijn adviesbureaus Connecting Agri & Food en DLV Advies, automatiseringsbedrijf Kamplan en Wageningen University & Research (WUR). Het ministerie van LNV heeft de WUR gesubsidieerd in haar bijdrage voor het stalontwerp en een vooronderzoek naar emissiemetingen uit de mestbewerkingsinstallatie.
Dit project sluit aan bij de inzet van het ministerie gericht op een brongerichte aanpak van emissies uit stallen. De totale kosten voor de stalinnovaties bedragen voor de ondernemers circa 7,8 miljoen euro. Als het goed werkt, zal het voor een beduidend lagere prijs in de markt gezet kunnen worden. De stalinnovatie is een zogenaamde open innovatie. De aanpak en onderzoeken zijn openbaar.
Kansrijke stalinnovatie varkensboeren
De provincie Brabant subsidieert het systeem omdat ze deze brongerichte aanpak van emissies als een kansrijke innovatie zien waarmee boeren kunnen ondernemen in balans met hun omgeving. Volgens gedeputeerde Anne-Marie Spierings zoekt Brabant naar een balans tussen veehouderij en omgeving. „Met het ondernemerschap van onze boeren en de innovatiekracht van onze industrie lukt het om stallen vergaand te verbeteren. Deze brongerichte systemen zijn beter voor het klimaat, de omgeving, de boer en de varkens.”
Total Circulair Farmconcept
- De boer voldoet aan de eis van mestverwerking.
- Geen grote mestopslagen meer op de bedrijven waardoor ongelukken met gevaarlijke gassen kunnen worden voorkomen.
- Geen mest meer onder de dieren, hierdoor minder luchtweg problemen voor mens en dier.
- Geen energieverslindende luchtwassers nodig. hierdoor veel minder kans op brand
- De transportbewegingen van mest kunnen met 75%/80% worden terug gebracht.
- Het water uit de mest wat is gezuiverd kan worden hergebruikt voor het reinigen van de stallen door de toepassing van een revolutionair systeem dat gepatenteerd is door Fuijflim Europe en Kamplan BV genaamd ElectroDialyse.
- 20% van het drijfmest (dikke fractie) kan worden geëxporteerd, 80% van de dunne fractie kan op het oppervlakte water en de resterende 20% is rijk aan Kali en humuszuren en kan worden gebruikt als kunstmestvervanger.
- Tijdens het bemesten van het land met dikke fractie zal de emissie van geurstoffen drastisch verminderen en kan het door lichte voertuigen worden uitgestrooid.
- Er komen nauwelijks bacteriën en virussen uit de mest van de intensieve veehouderrij in het milieu terecht.
- Vanuit de stallen komt VEEL minder uitstoot van ammoniak, fijnstof en CO2
- De uitspoeling van stikstof in het grondwater is nihil.
- Het zuivere water kan worden geloosd op het oppervlakte water en/of gebruikt worden voor het besproeien van het land en zodoende de verdroging van het land tegen gaan.
- Het is denkbaar dat de boeren met een biologische mestverwerking het rioolwater van de drukrioolsystemen in het buitengebied gaan verwerken.
- Het digestaat van de biogasinstallaties is te behandelen met dit systeem. Op dit moment is het digestaat een zeer kostbare reststroom van de biogasinstallaties.
- De restwarmte uit het loosbaar water kan worden hergebruikt bijvoorbeeld d.m.v. warmtepompen.
- Het ombouwen van bedrijven kan is fases worden uitgevoerd en uitgebreid.
Tekst: Reinout Burgers
Al bijna 25 jaar volg en schrijf ik als journalist onder meer over de varkenshouderij en pluimveehouderij. Twee uiterst boeiende en dynamische sectoren met veel gepassioneerde ondernemers.
Beeld: Kamplan
Bron: Provincie Brabant