Grondwaterpeil nadert normaal niveau
De vele regen die in de afgelopen weken nederdaalde zorgt voor een aanzienlijke stijging van het grondwaterpeil. „We zijn er bijna, maar op sommige plekken kan het nog beter”, zegt Van Dijck. Op de LLTB-website spoort hij agrariërs aan om de stuwtjes en peilgestuurde drainage nog zo lang mogelijk in de hoge stand te houden, mits het bouwplan en de voorjaarswerkzaamheden dit toestaan. Van Dijck wijst erop dat elke extra kuub water die nu nog wordt opgevangen, komend voorjaar en zomer de agrariër profijt oplevert.
Plaatselijke verschillen
Ondanks de vele regen in de afgelopen tijd is het grondwaterbeeld provinciebreed nog divers. „Over het algemeen ziet het er goed uit. Na het droogterecordjaar 1976 was het grondwaterpeil pas na twee jaar weer enigszins op het normale niveau. Nu hebben we twee extreem droge jaren gehad en lopen we met één natte winter al flink in. Dat bewijst dat de maatregelen voor waterconservering werken, maar we blijven natuurlijk in grote mate afhankelijk van het weer”, aldus Van Dijck. Op locaties in Noord- en Midden-Limburg waar in februari 2019 het grondwater nog ruim twee meter lager stond dan gebruikelijk voor die locatie en tijd, is het grondwaterpeil, ondanks de droge zomer van 2019, nu nog maar tussen 0,5 tot 0,75 meter lager dan gebruikelijk.
Brabant: hoger grondwaterpeil
Ook positieve geluiden uit Brabant wat betreft het grondwaterpeil. Het Informatie Watersysteem van Waterschap Aa en Maas meldt dat door de neerslag in de afgelopen weken op tal van plaatsen de grondwaterstanden nu hoger zijn dan gemiddeld in deze tijd van het jaar. Vooral in de lagergelegen delen van de stroomgebieden van de Aa en Raam, in de polders tegen de Maas en rond de Deurnsche Peel zijn de grondwaterstanden hoger dan gemiddeld. Tot nu toe is er in februari al 110 tot 155 mm neerslag gevallen en de afgelopen week rond de 55 mm. Gemiddeld valt in februari in Oost-Brabant circa 45 mm. De totaalsom van februari laat zien dat in het beheergebied van Aa en Maas het dubbele tot wel drie keer zoveel is gevallen als gemiddeld. Met name in het midden van het beheergebied is er veel regen gevallen.
Bodem aan het verzadigen
Waterschap Aa en Maas constateert dat het grondwater overal verder aan het stijgen is als gevolg van de overvloedige neerslag van afgelopen periode. Deze neerslag zorgt voor grondwateraanvulling, waardoor de grondwaterstanden zichtbaar stijgen. Vooral in de lagergelegen delen van de stroomgebieden van de Aa en Raam, in de polders tegen de Maas en rond de Deurnsche Peel zijn de grondwaterstanden hoger dan gemiddeld in deze tijd van het jaar. Op en rond de Maashorst zijn de grondwaterstanden doorgestegen naar normale waarden voor de tijd van het jaar. In grote delen van het beheergebied is de bodem aan het verzadigen. Dat ziet het waterschap terug in afvoeren die sneller reageren op gevallen neerslag en percelen die er kletsnat bij liggen.
Tekst: Guus Queisen
Opgegroeid op een gemengd agrarisch bedrijf op een typisch Zuid-Limburgse carréboerderij. Na een financieel/economische opleiding en diverse functies sinds 1985 in deeltijd en sinds 1996 fulltime op freelance basis actief in de landbouwjournalistiek. Volg kritisch alle ontwikkelingen die (in-)direct aan de agrarische sector gerelateerd zijn. Bij Agrio werkzaam voor zowel de papieren als de digitale uitgaven van: Stal en Akker, Pigbusiness, Melkvee en Akkerwijzer.
Beeld: Ellen Meinen Agrio Archief
Bronnen: LLTB, Waterschap Aa, Maas