Mestkelders steeds voller, maar loonwerker kan het land niet op
Loonwerkers beginnen zich onderhand zorgen te maken, zegt secretaris Hans Verkerk van brancheorganisatie Cumela. „De temperatuur is relatief hoog; gras en wintergranen komen in de groei en droger weer is nog niet echt in zicht. Als het straks droog is, is het maar de vraag of loonwerkers dan de wintertarwe nog in kunnen.” De tarwe is nu hier en daar al 10 centimeter hoog; hoe langer het gewas, hoe lastiger het wordt om drijfmest uit te rijden.
'Kalenderlandbouw werkt niet'
De Cumela krijgt ook signalen dat boeren knel komen te zitten in hun mestopslagruimte. „Maar ja, het lukt ons nog steeds niet om over water te rijden”, grapt Verkerk. Bovendien mag er geen mest worden uitgereden als de bovengrond met water is verzadigd; het risico op afspoeling is dan te groot. Verkerk: „Het toont maar weer eens aan dat kalenderlandbouw in een groot deel van de gevallen niet werkt. Dit jaar is daar een voorbeeld van.” Er zit niks anders op dan rustig afwachten tot het droger wordt, aldus de Cumela-secretaris.
Bij klanten van het Limburgse loonbedrijf Maas BV uit Kessel is de situatie nog niet heel nijpend voor wat betreft de mestopslag. „Het valt nog mee. In de eerste week hebben we iedereen die omhoog zat, al wel geholpen”, zegt Harry Aesen. In die eerste week konden ze het grasland wel op, maar er is nog geen kwart uitgereden van de beoogde hoeveelheid.
Bij de akker- en tuinbouw ligt het werk nagenoeg stil. „Hier en daar maken we wat preigaatjes, verder niet. En er wordt wat mest overgepompt. We hopen maar dat het snel droog wordt. Dan kunnen we met een dag of twee weer de wei op.” Bouwland duurt een paar dagen langer, aldus Aesen. „Zodra het weer beter wordt, staan ze allemaal in de rij.”
'Geduld hebben'
„We moeten maar geduld hebben. Normaal zijn we rond deze tijd volop aan de gang, maar nu zal het op z'n vroegst volgende week worden”, zegt Gerwin Peters van het gelijknamige loonbedrijf in Odiliapeel. „Het is de natuur, hè. Niks aan te doen.” Hij heeft er nog weinig klanten bij waar de mestopslag echt vol zit. „Dat komt sporadisch voor, het valt hier nog wel mee.”
Tekst: Gineke Mons
Gineke Mons (1970) groeide op op een biologisch melkveebedrijf in Gelderland. Na haar studie journalistiek werkte ze 13 jaar bij het Agrarisch Dagblad. Sinds 2008 is ze freelance (landbouw)journalist, met het accent op veehouderij en diergezondheid.
Beeld: Susan Rexwinkel Agrio archief