Rundveedierenartsen Lintjeshof en Veterinair Centrum Someren gaan samenwerken
„Met de samenwerking willen we kwaliteit en continuïteit voor de rundveehouder maar ook voor de dierenartsen zelf waarborgen”, zegt Marcel Koppens, commercieel manager landbouw bij Lintjeshof. Het organiseren van kwaliteit op het boerenerf is volgens Koppens een uitdaging. „Het aanbod aan jonge rundveedierenartsen vanuit de studie is beperkt. Als je kwaliteit georganiseerd wil hebben, heb je ook weer massa nodig. Je hebt een team nodig waarin men op elkaar kan terugvallen en waar ze kunnen leren van elkaar.” Binnen het samenwerkingsverband zijn tien rundveedierenartsen actief.
In de eerste periode van de samenwerking zullen de praktijken zich volgens Koppens vooral gaan focussen op onderlinge kennisdeling en het uniformeren van processen en protocollen. Daarnaast vormt het creëren van efficiëntie in diensten een belangrijke pijler.
Spoedgevallen
Beide praktijken kiezen er bewust voor om een samenwerking aan te gaan binnen de rundveehouderij en niet in de geiten- en varkenshouderij. Koppens: „Bij de rundveesector heb je veterinair gezien te maken met spoeddiensten. Die spoeddiensten zijn er bijvoorbeeld om verlossingen bij koeien te doen en zieke dieren te consulteren. Melkvee wordt ook in weekend geopereerd.” Bij varkens en geiten verloopt dat anders volgens Koppens. „De veehouder kan vaak veel zelf doen en de bezoeken van de dierenarts kunnen meer planmatig worden gedaan. Dat betekent dat spoeddiensten niet in dezelfde mate voorkomen als bij rundvee”, stelt hij.
Veehouders die klant zijn van een van de twee praktijken, krijgen in april dit jaar meer informatie over de samenwerking en wat dit voor hen gaat betekenen.
Tekst: Renske Luimes
Renske is opgegroeid op een klein gemengd bedrijf. Bij Agrio kan ze haar grootste hobby, namelijk schrijven, combineren met haar voorliefde voor de landbouw.
Beeld: Ruth van Schriek