LLTB peilt animo zonnebloemlinten langs Weertse akkers

Het is een initiatief van de Weertse geitenhouder en LLTB-bestuurslid Giedo Indenkleef. "Er is een maatschappelijke discussie over biodiversiteit. Daar willen we als landbouw best iets voor doen. Met zo'n rand met zonnenbloemen kunnen we daar invulling aan geven", aldus de geitenhouder. De gemeente ondersteunent het initiatief.
Hoe het precies zal worden vorm gegeven, kan de geitenhouder nog niet zeggen. Hij wil eerst weten hoeveel interesse ervoor is. De eerste aanmeldingen komen intussen binnen, volgens Indenkleef.
De LLTB'er is enthousiast geworden door een project met zonnebloemranden in de Gelderse gemeente Lochem. Daar bleken de zonnebloemlinten langs maïspercelen druk bezocht te worden door insecten, vlinders en vogels. Zelfs de bedreigde vogels als kneu, geelgors en ringmus werden daar gesignaleerd.
Uit tellingen bleek dat er in Lochem gemiddeld 30 soorten insecten en vogels voorkwamen op de zonnebloemranden, tegenover 5 soorten op maïs. Er werden opvallend veel soorten hommels en zweefvliegen gezien, naast 11 soorten dagvlinders.
ForFarmers
In Lochem, waar het project nu het derde jaar in gaat, wordt het zonnebloemzaad beschikbaar gesteld door ForFarmers. De zonnebloemen kunnen tegelijk met de mais worden gezaaid en geoogst en het kost dus nauwelijks extra arbeid. Deelnemers krijgen een vergoeding van 50 cent per strekkende meter. "Als de gemeente Weert dat ook wil doen, spring ik een gat in de lucht", lacht Indenkleef.
Vetgehalte
Vorig jaar werd zo'n 25 kilometer zonnebloemrand aangelegd rond maïsvelden. Indenkleef: "De zonnebloemolie zou ook nog positief kunnen werken op het vetgehalte in de melk, maar het gaat maar om een randje van 4 tot 6 rijen, dus ik denk niet dat je daar heel veel van moet verwachten."
Ook de Achterhoekse gemeente Bronckhorst sluit zich dit jaar bij het Lochemse project aan. De gemeente Berkelland niet. Volgens CDA-wethouder Marijke van Haaren is het zaaien van zonnebloemen op akkers niet de manier om biodiversiteit te bevorderen.
Weertse boeren die interesse hebben, kunnen zich aanmelden via dit formulier op de site van de LLTB.

Tekst: Gineke Mons
Gineke Mons (1970) groeide op op een biologisch melkveebedrijf in Gelderland. Na haar studie journalistiek werkte ze 13 jaar bij het Agrarisch Dagblad. Sinds 2008 is ze freelance (landbouw)journalist, met het accent op veehouderij en diergezondheid.
Beeld: Ellen Meinen Agrio Archief