Nieuwe regelgeving nekslag voor Nederlandse vermeerderaars
In drie van de vijf stallen van een Noord Brabants vermeerderingsbedrijf zijn 27.000 hennen en bijbehorende hanen geruimd op basis van een positieve Salmonella Enteriditis test. Eind januari liet minister Carola Schouten via een brief aan de Tweede Kamer weten dat de EU verplicht dat dieren direct na een eerste positieve testuitslag afgevoerd moeten worden. Alleen bij gerede twijfel mag hiervan afgeweken worden.
Drie heronderzoeken negatief
De vermeerderaar had twijfels: „Het koppel is 40 weken oud, geënt voor salmonella dus je verwacht geen positieve uitslag”, zegt de vermeerderaar. Zoals elke 14 dagen liep hij op 10 februari met schoentjes door de stal. „Van elke stal lever ik twee zakjes met elk vijf schoentjes aan. Bij deze drie stallen was de uitslag een zakje positief en een zakje negatief.” Hij schakelde zijn dierenarts in voor heronderzoek, de GD verrichtte een heronderzoek en zelf liepen ze nog een keer met schoentjes. In geen enkele herbemonstering werd salmonella gevonden.
Middels een kort geding vocht de vermeerderaar de ruiming aan. Op woensdag 19 februari werd dat toegewezen en de ruiming werd voorlopig opgeschort. De rechtszaak diende maandag 24 februari en de rechter deed donderdagmiddag 27 februari uitspraak zonder te motiveren: de schorsing werd opgeheven door de rechtbank.
Ruiming
„Dat maakte de weg vrij voor de NVWA om de ruiming alsnog uit te voeren. Wat het extra zuur maakt is dat de NVWA de ‘gerede twijfel regel’ nog had kunnen toepassen en ons alsnog een verificatie had kunnen geven. Die wil was er helaas niet en de kippen moesten alsnog worden geruimd. Een stal is die dag meteen geruimd, de tweede en derde zijn woensdag 4 maart geruimd. Het voelt zo onterecht. Als ze duidelijk positief waren, zouden de dieren geruimd moeten worden. Dat is logisch. Maar het lijkt ons overduidelijk dat er in dit geval voldoende twijfels zijn”, aldus de vermeerderaar.
Nekslag vermeerderingssector
„Waar zijn we mee bezig? Gezonde dieren ruimen. Natuurlijk de dieren worden vergoed maar de winst ben je kwijt en we staan lang leeg. Vermeerderaars werken met all-in-all-out dus we moeten nog ruim 20 weken wachten voordat het nieuwe koppel opgezet kan worden”, zegt de vermeerderaar.
De motivatie van de rechter volgt op 12 maart. „Dan bekijken we of we een bodemprocedure opstarten. Dat zal een lange weg worden”, legt de vermeerderaar uit. De stuurgroep vermeerdering van LTO/NOP en NVP heeft de problemen bij de politiek aangekaart. Er zijn Kamervragen gesteld maar er is nog geen antwoord. Piet Faber, vicevoorzitter stuurgroep: „Bij een salmonellaonderzoek is er altijd kans op fouten. In dit geval zijn de acties gebaseerd op een niet-ambtelijk monster. Als zoveel heronderzoeken een negatieve uitslag geven moet dit anders opgepakt worden. Van heronderzoeken is 55 procent negatief. Als sector willen we echt wel meewerken en indien nodig vaker onderzoeken na een positieve uitslag. Dit is een grote vernietiging van kapitaal, dieren en draagvlak. Ik hoop op gezond boerenverstand bij de overheid.”