Nieuw Brabants college met meer oog voor boeren?
In een kort document hebben de vier partijen (VVD, CDA, FvD en Lokaal Brabant) acht uitgangspunten vastgelegd die ze belangrijk vinden voor een goede samenwerking. De komende weken worden deze verder uitgewerkt en krijgen vervolgens een plek in het Hoofdlijnenakkoord. In deze uitgangspunten onderstrepen de vier partijen onder andere dat de provincie een actief onderdeel blijft van Europa, dat Brabant zich onder voorwaarden houdt aan het klimaatakkoord en dat de provincie blijft staan voor een open en respectvolle samenleving waarin iedereen mee kan doen.
Geruststelling
De lijst met de acht uitgangspunten dient als geruststelling voor de linkse partijen in Brabant én de eigen achterbannen. Zo ziet een minderheid binnen het Brabantse CDA het niet zitten om samen te besturen met de partij van Thierry Baudet.
Medio april
De coalitie zal naar verwachting medio april worden gepresenteerd. Eerder circuleerde eind maart als streefdatum, maar dat blijkt niet haalbaar. De komende weken trekken de partijen zich vooral terug om te onderhandelen over de verdere inhoud én de bijbehorende poppetjes. In de tussentijd zal niet veel over de onderhandelingen naar buiten wordt gebracht.
Landbouw
Over de landbouwgerelateerde paragrafen in het akkoord is uiteraard nog niets bekend. Gezien de (mogelijke) samenstelling van het nieuwe college en de stellingname van deze partijen in de afgelopen maanden/jaren over landbouwpolitieke onderwerpen, is de verwachting dat de Brabantse boeren er bij het nieuwe rechtse college er beter uit zullen springen dan bij de vorige, links georiënteerde, coalitie. Juist vanwege de stikstofcrisis, en de toenemende druk uit de agrarische achterban, stapte het CDA uit deze coalitie. Het Brabantse FvD stelt dat de agrarische sector hard toe is aan een herwaardering. In de ogen van de FvD is de agrarische sector onontbeerlijk voor het behoud van de leefbaarheid van landelijke gebieden en kan een actievere rol spelen in natuurbehoud. Daarom wil FvD dat de provincie Brabant de agrarische cultuur en bedrijvigheid steunt. Lokaal Brabant zegt er naar te streven dat een boerenbedrijf een boerenbedrijf kan blijven zonder dat schaalvergroting een noodzaak is om financieel te overleven. Indien schaalvergroting in dit geval een noodzaak is, dan mag dat alleen plaatsvinden met maatwerk.
Tekst: Guus Queisen
Opgegroeid op een gemengd agrarisch bedrijf op een typisch Zuid-Limburgse carréboerderij. Na een financieel/economische opleiding en diverse functies sinds 1985 in deeltijd en sinds 1996 fulltime op freelance basis actief in de landbouwjournalistiek. Volg kritisch alle ontwikkelingen die (in-)direct aan de agrarische sector gerelateerd zijn. Bij Agrio werkzaam voor zowel de papieren als de digitale uitgaven van: Stal en Akker, Pigbusiness, Melkvee en Akkerwijzer.
Beeld: Susan Rexwinkel Agrio archief
Bronnen: Provincie Brabant, Forum voor Democratie, Brabant Lokaal