‘Voldoende onderzoek en gedegen belangenafwegingen bij reconstructie A27 en Hooipolder’
Onder meer melkveehouder Thom van Strien uit Raamsdonk tekende beroep aan. Rijkswaterstaat wil bomen planten langs een deel van zijn grasland, ter compensatie van de aantasting van leefgebieden voor vleermuizen en vogels. De ondernemer vreest voor schaduwvorming, hinder door bladval en een slechtere bereikbaarheid van zijn percelen.
‘Voldoende onderzoek’
Ook diverse andere boeren tekenden bezwaar aan tegen het Tracébesluit A27 Houten-Hooipolder. Zo gaf een akkerbouwer in Nieuwendijk aan dat 2,5 hectare onbruikbaar wordt, omdat de verbrede A27 meteen langs deze grond komt te liggen. Een andere akkerbouwer vreest voor geluidshinder, omdat bij zijn bedrijf een fly-over komt. Een akkerbouwer uit Geertruidenberg verzet zich tegen de komst van een verbindingsweg tussen Raamsdonkveer en Oosterhout. Deze weg met vier rijstroken zou zijn akker doormidden snijden.
In totaal behandelde de Raad van State vorige week 45 bezwaarschriften tegen het Tracébesluit A27 Houten-Hooipolder; ook van andere belanghebbenden. Rijkswaterstaat geeft in een reactie aan dat de bezwaren van de boeren inhoudelijk aan de orde zijn geweest in deze zitting. „Wij zijn van mening dat er voldoende onderzoek heeft plaatsgevonden en gedegen belangenafwegingen zijn gemaakt. We wachten de uitspraak af. Ondertussen is Rijkswaterstaat bezig met de voorbereiding van de realisatie van de reconstructie van de A27 traject Houten - Hooipolder. De grondverwerving is hier een onderdeel van”, zegt woordvoerder Angelique Derks van Rijkswaterstaat.
Tekst: Ank van Lier
Beeld: Ellen Meinen