Deel 2: Tekortkomingen bij Het Brabants Landschap
Het Brabants Landschap: natuur niet in het geding

Zowel Het Brabants Landschap als provincie Noord-Brabant reageren daarmee op de grote tekortkomingen die Stichting Certificering SNL constateerde bij Het Brabants Landschap. Er zijn grote achterstanden in het actualiseren van de beheerplannen en dat is niet conform het kwaliteitshandboek die eens in de vier jaar wordt getoetst.
Niet nieuw
Volgens Het Brabants Landschap zijn die tekortkomingen niet nieuw. „Dit handboek is in 2013 door Brabants Landschap aangeboden aan de Stichting Certificering en vervolgens door hen goedgekeurd. Brabants Landschap heeft daarop het certificaat ontvangen. In 2017 is een audit uitgevoerd waarbij werd geconstateerd dat een aantal beheerplannen nog niet was geactualiseerd, iets wat overigens al door Brabants Landschap in het goedgekeurde kwaliteitshandboek was aangegeven. Naar aanleiding van de audit hebben de Stichting Certificering en Brabants Landschap echter afgesproken deze beheerplannen versneld te actualiseren. Brabants Landschap heeft vervolgens deze beheerplannen versneld geactualiseerd conform afspraak. Dit is eind 2019 naar tevredenheid van de Stichting Certificering afgerond.”
Op de vraag of dit de natuurkwaliteit heeft beïnvloed, antwoordt Het Brabants Landschap: „De natuurgebieden van Brabants Landschap kennen over het algemeen een vrij constant beheer. Uiteraard is het zinvol om beheerplannen periodiek te actualiseren, maar daaruit volgen over het algemeen geen grote ingrepen in het beheer. In alle gebieden is jaarlijks al het benodigde natuurbeheer uitgevoerd. Brabants Landschap beheert al sinds de jaren ’60 haar gebieden. Het toekennen van een certificaat is bestendiging van beheer en vastleggen van processen. Dit doet niets af aan het beheer wat we al die tijd al voeren.”
Problemen bekend
De problemen waren bekend bij provincie Noord-Brabant, die eindverantwoordelijk is voor de natuurkwaliteit en subsidieverlening. Ook de afspraken die Het Brabants Landschap met de certificeringsinstelling maakte, zijn met de provincie besproken. De provincie ziet geen aanleiding om op te treden tegen Het Brabants Landschap. „De Stichting Certificering SNL werkt in opdracht van de provincie. De Stichting bewaakt en handhaaft de kwaliteit van de afgegeven certificaten. Geconstateerde tekortkomingen dienen binnen de door de Stichting gestelde termijnen verholpen te worden. Indien de tekortkomingen niet naar tevredenheid verholpen worden kan de Stichting Certificering het afgegeven certificaat intrekken. Dit heeft verstrekkende gevolgen voor de beheerder en niet alleen daar waar de tekortkomingen betrekking op hebben. Zonder certificaat voldoet de beheerder namelijk niet meer aan de certificeringseis van de subsidieregeling, waarmee de gehele beheersubsidie vervalt.”
Volgens de provincie is de natuurkwaliteit niet in het geding. „Wij hebben geen signalen dat de natuurkwaliteit in de terreinen van Het Brabants Landschap als gevolg van de eerder geconstateerde tekortkomingen achteruit is gegaan. In het kader van de PAS/Natura2000-maatregelen zijn de afgelopen jaren diverse terreinbezoeken gedaan. Daarbij zijn ook terreinen van Brabants Landschap bezocht en zijn geen bijzonderheden geconstateerd. Het beheer van de terreinen van Brabants Landschap is vergelijkbaar met dat van andere terrein beherende organisaties in hun terreinen.”
Het Brabants Landschap ontvangt jaarlijks circa 4,5 miljoen beheersubsidie van de provincie Noord-Brabant voor circa 15.000 hectare natuur- en landschapsbeheer.