Ook bij boerderijwinkels wordt gehamsterd
„Afgelopen week is het megadruk geweest", vertelt Els Konings van de Berkelaarshof in Echt (Limburg). „Niet enkel in onze winkel, maar we leveren ook aan andere boerenwinkels, en die hadden opeens ook meer voorraad nodig." Het was dus aanpoten op de Berkelaarshoeve, een gemengd bedrijf dat naast direct agrarische activiteiten als fruitteelt, akkerbouw en een rundveehouderij dus ook nog een boerderijwinkel en een eigen slagerij heeft. Konings zag dat vaste klanten meer voorraad kochten, maar ook nieuwe klanten vonden de winkel. „Toen het gerucht ging dat bij de supermarkten in het dorp de schappen leegraakten, kwamen ze naar ons toe." Daarom twijfelt Konings of de toegenomen omzet blijvend is. „Mensen moeten weliswaar blijven eten, maar ze gaan niet meer eten met de crisis. Wat ze nu gekocht hebben, moet ook weer op."
Omzet valt weg
Ook fruitteeltbedrijf De Plantage in het Zeeuwse Kruiningen merkt in de aangesloten winkel extra hamstergedrag van klanten. Vaste klanten slaan meer in en er komen nieuwe klanten. Toch ziet eigenaresse Miranda Bruijnzeel ook negatieve effecten op de omzet. „Onze klanten zijn deels lokaal en deels toeristen. Ik denk dat we in deze periode de toeristen gaan missen - die trekken niet naar Zeeland zolang horeca en attracties zijn gesloten." Het bedrijf zelf heeft ook horeca-activiteiten - een theehuis / landcafé met terras - en dat is nu gesloten. „Die omzet valt weg. Dat gaan we wel voelen, ja." En ook de camperplaatsen die het bedrijf heeft - vijftien plaatsen tussen de fruitbomen - zullen minder gevuld zijn, verwacht Bruijnzeel.
Dagvers
Rosita Lazerons-Ossenblok van Kaasboerderij Ossenblok in Sprundel, westelijk Noord-Brabant, heeft geen toename van klandizie gezien. „Ja, twee weken geleden wel, toen was het hartstikke druk, maar het corona-virus was toen nog ver weg." Die drukte kwam volgens haar vooral omdat de winkel een week eerder dicht was geweest vanwege de carnavalsvakantie.
Lazerons verklaart het gebrek aan hamsteraars aan het feti dat het bedrijf vooral verse producten verkoopt. „Dagverse zuivel kun je niet voor langere tijd opslaan. Die moet je op tijd gebruiken." Zij verwacht dan ook niet dat de omzet de komende tijd gaat dalen.