Provincie denkt dat stankcirkel rond mestverwerker Helmond niet te krap is

Volgens de provincie deugt die stankcirkel wel en valt de wijk erbuiten. De bewoners geloven het niet. Want zij ervaren veel stankoverlast, zo bleek maandag tijdens een rechtszaak bij de Raad van State. „De stank in onze wijk is vaak niet te harden, en dat komt vooral door mestverwerker Den Ouden en niet door allerlei andere bedrijven”, zei een bewoonster van de Helmondse wijk Brouwhuis in Den Haag.
Tijdens de laatste zitting voor de coronasluiting van dinsdag behandelde de Raad de bezwaren van wijkbewoners tegen de stankoverlast van Den Ouden. Daarbij draaide het om de vraag of bewoners, die op grotere afstand van de mestverwerker wonen, bij de provincie met succes om handhaving kunnen vragen. Wijkbewoner en ingenieur Bert van Sas trekt de kar voor die wijkbewoners.
Te ver
Van Sas woont op 1,4 kilometer van Den Ouden. De provincie Noord-Brabant vindt dat te ver om daadwerkelijk ‘stankoverlast van enige betekenis’ van het bedrijf te ondervinden. Volgens Van Sas klopt dat niet en scheept de provincie de wijkbewoners keer op keer af met niet-ontvankelijkheidverklaringen na het indienen van handhavingverzoeken. Volgens de provincie wonen de bezwaarmakers allemaal net buiten de officiële stankcontour van Den Ouden.
Van Sas wees er op dat de provincie van verkeerde hedonische geurnormen(stankbeleving) uitgaat. „De provincie beoordeelt de stankbeleving van Den Ouden als was het een koekjesfabriek in plaats van een mestverwerker. Als je met de echte stankbeleving van mest rekent, is de stankcontour acht keer zo groot en valt heel Brouwhuis er binnen”, aldus Van Sas tijdens de rechtszaak in Den Haag.
Volgens de provinciewoordvoerster en Den Ouden is dat niet waar en klopt de stankcontour wel. Wel erkende de provinciewoordvoerster dat Brabant Den Ouden in 2018 een aantal strengere stankmaatregelen heeft opgelegd die stankoverlast voor omwonenden binnen aanvaardbare perken moet houden.
Filter
Van Sas gelooft niet dat het werkt. Volgens hem is duidelijk aantoonbaar dat zodra Den Ouden een filter in de luchtbehandelinginstallatie vervangt de klachten uit de wijk opeens ophouden, om in de maanden erna weer te stijgen. „Niemand in de wijk weet vooraf wanneer Den Ouden de filters vervangt, dat weet je pas ruim een half jaar erna. Dan is het toch opvallend dat net na het vervangen van de filter bij Den Ouden de stankklachten in de wijk tot nul dalen. In feite zou Den Ouden de filters elke maand moeten vervangen, maar ze doen het maar twee keer per jaar waardoor we twee maanden geen stank hebben en tien maanden heel veel. Eigenlijk mag Den Ouden maar op zeven dagen per jaar meer stankoverlast dan normaal produceren maar in de praktijk is dat 70 tot 100 dagen per jaar.”
Hoe dan ook gaat de Raad van State eerst beslissen of Van Sas belanghebbende is bij de stankoverlast van Den Ouden. Zo ja, dan kan de provincie toekomstige handhavingverzoeken uit de wijk Brouwhuis niet langer negeren en zal ze daar inhoudelijk met eigen onderzoeken op moeten reageren.
Overigens steggelen Den Ouden en de provincie in een andere procedure met elkaar over de aangescherpte milieumaatregelen en de opgelegde plicht om een aanvullend geuronderzoek te doen. Vorig jaar juni wees de Raad de bezwaren van Den Ouden tegen die eisen in een voorlopige uitspraak van de hand.
Uitspraak over de belangen van de wijkbewoners volgt binnen enkele weken.
Tekst: Jan van Ommen
Beeld: Ruth van Schriek