ZLTO rekent op zes ton subsidie voor project ‘Wel goed water blijven geven’
Volgens Johan Elshof van de ZLTO heeft het verleden al uitgewezen dat Brabantse boeren erg goed bereid zijn om zich in te zetten voor het behoud van water. „De provincie had in het verleden al eens een regeling opgetuigd in het kader van het deltaplan zoet water. Dat project heette ‘Wel goed water geven.’ Er waren toen in Midden- en Oost-Brabant zoveel boeren die subsidie wilden, dat er een wachtlijst is ontstaan. Dat krijgt nu met het nieuwe project ‘Wel goed water blijven geven’ een vervolg.”
De zes ton aangevraagde subsidie is slechts een gedeelte van de totale kosten, die boeren in Brabant willen maken om water vast te houden. Elshof: „De boeren en tuinders die willen investeren in waterberging, water vasthouden en slimme irrigatie, leggen zelf in ieder geval de helft bij. Maar in veel gevallen is dat wel twee tot drie keer zoveel als de subsidie die ze ontvangen.”
Ongeveer honderd agrariërs kunnen als alles goed komt de komende twee jaar gebruik maken van de subsidiepot. De subsidie wordt onder meer gebruikt voor het verhogen van slotenbodems, houten stuwen in de sloten, subirrigatiesystemen voor ondergronds beregenen, bassins of vijvers voor de opvang van dakwater of gewassen die minder water nodig hebben.
Al 1.250.000 kubieke meter water behouden
1300 bedrijven vangen hun eigen dakwater overigens al op, blijkt uit gegevens van ZLTO. Uit diezelfde data blijkt dat er al 800 LOP-stuwen in de sloten zijn geplaatst en dat op 700 bedrijven beregeningssystemen worden gebruikt, die zuiniger omgaan met water tijdens het beregenen dan ‘conventionele systemen’. Bovendien zijn 600 bedrijven minder droogtegevoelige gewassen gaan telen. Op 350 bedrijven werden daarnaast sloten gedempt en op 300 bedrijven werden grondverbeteringen ten behoeve van het vasthouden van water doorgevoerd. Op 250 bedrijven zijn sloten minder diep gemaakt en 150 bedrijven legden de duikers in de sloten veel hoger dan waar ze lagen. Volgens ZLTO leverden al deze maatregelen gezamenlijk een behoud van 1.250.000 kubieke meter water op de droge zandgronden op.
ZLTO-bestuurslid Adrie Bossers vindt dat er na al die genomen maatregelen ook best coulant mag worden omgegaan met eisen voor de boeren. Een beregeningsverbod moet dan ook niet aan de orde zijn. „Boeren en tuinders steken veel geld en energie in het vasthouden van water. Daardoor wordt de grondwaterstand aangevuld, waardoor beregenen minder snel aan de orde is. Als het dan echt droog wordt, zouden agrariërs als blijk van waardering toch moeten kunnen beregen.”
Tekst: Geert van den Biggelaar
Geboren en getogen op een melkveebedrijf in Noord-Brabant. Studeerde veehouderij aan de HAS in ’s-Hertogenbosch vervolgens dierwetenschappen aan de Wageningen Universiteit. Sinds 2016 parttime melkveehouder en parttime redacteur bij Agrio. Verantwoordelijk voor melkvee-gerelateerde onderwerpen in vakblad Melkvee, website Melkvee.nl en de regiobladen.
Beeld: Susan Rexwinkel
Bron: Brabants Dagblad