Nieuwe bioboer kan niet van start
„Dit probleem heeft onze allerhoogste prioriteit”, zegt Miriam van Bree van Bionext, de branche-organisatie voor de biologische sector. „Alle inspecties liggen sinds 16 maart stil, terwijl juist in het voorjaar veel boeren starten met omschakelen.”
De omschakelperiode vergt twee jaar, en telers mikken het dan zo uit dat ze voor de start van het derde teeltseizoen biologisch gecertificeerd zijn. „Daarom willen we nu snel een oplossing, want als je een paar maanden achter loopt, ben je zo een jaar verder. Je wilt niet dat je biologische certificering pas na de oogst rond komt.” Dit probleem speelt in heel Europa, aldus Van Bree.
Er wordt nu in overleg met de Skal bekeken of inspectie ook 'op afstand' kan, door documenten op afstand door te nemen, of door inspecties uit te voeren waarbij de boer niet fysiek aanwezig is. Bionext verwacht dat hier op korte termijn een oplossing voor komt. Vervolgens moet ook LNV – als eigenaar van het bio-keurmerk – daar nog goedkeuring aan geven.
Standaard inspecties
Nieuwkomers en omschakelaars worden altijd eerst door een inspecteur van Skal Biocontrole bezocht, om na te gaan of het bedrijf aan de biologische eisen voldoet. Pas na twee jaar omschakeling mag een product als biologisch worden afgezet.
Ook de jaarlijkse inspecties bij biologisch gecertificeerde bedrijven zijn stil gelegd. Aangezien Skal qua inspecties op schema ligt, zal dit geen grote gevolgen hebben. Alleen als de situatie langer gaat duren, kan er een tijdstekort ontstaan, maar dat is nu nog niet het geval, laat Bionext weten. Het overige toezicht en lopende zaken vinden gewoon plaats.
Tekst: Gineke Mons
Gineke Mons (1970) groeide op op een biologisch melkveebedrijf in Gelderland. Na haar studie journalistiek werkte ze 13 jaar bij het Agrarisch Dagblad. Sinds 2008 is ze freelance (landbouw)journalist, met het accent op veehouderij en diergezondheid.
Beeld: Ruth van Schriek Agrio Archief