Provincie koopt boerderij in Drunen op voor stikstofsaldering
De provincie heeft met de aankoop de bedrijfsgebouwen en 40 hectare landbouwgrond verkregen. Het beëindigen van het bedrijf aan de Kanaalweg in Drunen, dat een vergunning heeft voor 365 koeien, zou elk jaar voor 3.350 kilo minder ammoniakuitstoot leiden - dat komt overeen met ongeveer 1500 kilo stikstof. Volgens de provincie voldoende om de stikstofuitstoot voor de hele GOL weg te salderen, zowel tijdens de bouwfase als daarna.
De bouwactiviteiten bij de aanleg van het GOL en veranderende verkeersstromen na realisatie hiervan zorgen ervoor dat de stikstofdepositie in dichtbijzijnde natuurgebieden, de Loonse en Drunense Duinen en het Vlijmens Ven / Moerputten stijgen. Met de stillegging van de activiteiten van de boerderij wordt dit gecompenseerd. In totaal worden 73 Natura 2000-gebieden geraakt, schrijft ingenieursbureau Witteveen & Bos in een rapport, maar door de aankoop van de boerderij en het stilleggen van de activiteiten daarvan wordt dat tenietgedaan. „Per uniek hexagoon [in het Aerius-model] is de netto depositie minstens gelijk of lager ten opzichte van de situatie vóór GOL“, schrijft het bureau.
De provincie weet te melden dat de meeste dieren van het bedrijf al verkocht zijn. De bedrijfsvoering is al bijna beëindigd, maar de melkveehouder heeft nog een jaar de tijd om het bedrijf helemaal af te bouwen. De fosfaatrechten heeft de provincie niet gekocht; die zijn eigendom van de eigenaar gebleven.
De Raad van State moet overigens nog toetsen of de redenering van de provincie klopt. Die moet nog uitspraak doen over de rechtmatigheid van de GOL.