Regen gewenst; zo min mogelijk bewerkingen
Luc Remijn zit namens Delphy Akkerbouw in rayon Zuidwest Nederland. Zijn adviezen gelden derhalve voor kleigrond, en in lichtere mate ook wel voor zavel. Ook zavel kan nu nauwelijks in één keer worden bewerkt.
„De natuur heeft ons in de steek gelaten. In februari was het heel nat, dat is nu de boosdoener. En het was een nat najaar, dus werd er laat geploegd en daarom is de tijd van verwering veel te kort geweest. De ondergrond is nat en de toplaag is uitgedroogd door het enorm schrale weer van afgelopen weken.”
Wel of niet uien zaaien
Akkerbouwadviseur Remijn over hoe het nu verder moet: „Door een intensieve bewerking nu, gaat de onderlaag ook nog versmeren. Kijk; hoe vlakker de grond ligt, hoe minder de bodem verdroogt. Dus nkg (niet ploegen) was beter geweest. Nu is het belangrijk dat de grond in één keer goed gelegd gaat worden! Anders worden de kluiten ook hard als kiezelstenen. Als het in één keer niet lukt, dan zo snel mogelijk achterelkaar de bewerkingen doen, tegen uitdrogen. Dus niet te grote stukken ineens bewerken.”
Helaas is er volgens Remijn nu veel diesel nodig en ook de banden moeten op lage druk door de vochtige ondergrond. Hij wenst voor de regio Zuidwest voor vrijdagavond op bieten, uien en vlas, (waarvan dan zo’n 60 procent volgens hem in de grond zit), vanaf morgenavond ‘rustige regen’, zo’n 10 tot 15 mm. Dat mag ook zondag, dan is het goed voor gezaaide percelen, en ook voor te droge nog te bewerken grond die na 10 mm weer klein te krijgen is. „En ,nu, op 3 april, adviseer ik niet te beginnen met uien zaaien als je verwacht dat 50 procent niet zal gaan kiemen.”
Haspels in Oldambt
Pieter van de Burg, akkerbouwer in Oostwold (GR) zegt dat er wel wat mag vallen. De gewassen die in de herfst zijn gezaaid, in zijn geval betreft het wintertarwe en winterveldbonen, doen het prima volgens Van der Burg. „Maar de voorjaarsgewassen hebben water nodig.” Als de akkerbouwer om zich heen kijkt ziet hij dat uien al worden beregend. „Ze zijn al aan het beregenen, in ‘t Oldambt, dat is héél bijzonder eind maart. Er staan haspels in t land. En dat, terwijl ik drie weken geleden met m’n kunstmestspuit nog moest omdraaien voor de plassen.”
Op de zware klei in Oldambt staan nog vooral veel suikerbieten. Maar omdat Van der Burg een 3 centimeter dikke harde korst aantrof, met daaronder natte grond, besloot hij wat te wagen. „Afgelopen maandag heb ik die korst kapot gereden en bieten gezaaid. Het zaad ligt nu naar mijn idee net iets te diep, maar wel redelijk vast.”
Flevoland wacht af
Harry Schreuder is akkerbouwer in Swifterbant (FL) en heeft op 1 april met de rotorkopeg land voorbewerkt voor suikerbieten. Het zaaien van de bieten zal echter op zich laten wachten want het betreft een proefveld.
Met het uienland wil Schreuder maandag beginnen. „Dat zal twee keer met de rotorkopeg gebeuren. Met de sneleg lukte het van de week niet, daar was de grond veel te hard voor.”
De akkerbouwer vindt het nu wel mooi droog. „Maar een bui van tussen 10 en 15 mm is welkom. Ik wil proberen vlak voor de regen te zaaien, maar de vooruitzichten spreken van nog twee weken droog weer. En ik heb geen haspel. Kortom, we moeten geduld hebben.”
Drenthe en Zeeland
Hermen Hoorn zit als akkerbouwer in Veenhuizen (DR) op zand, daar heeft hij met de asperges die diep wortelen zeker geen last van de droogte. „Maar ook niet wat mijn akkerbouwgewassen betreft. Op klei zal dat anders liggen, omdat die keihard is geworden”, zegt de aspergeteler.
Frank Peter Kuijpers, akkerbouwer in Zeeland, heeft op 1 april uien gezaaid. De akkerbouwer snakt naar regen. Op vrijdagochtend 3 april laat hij op twitter zien dat hij bieten zaait.
William Brooymans, akkerbouwer in Nieuw Vossemeer, op de grens van Brabant en Zeeland, heeft de Donna uien mooi in het vocht. Het is volgens een bericht op twitter volgens hem nodig om de harde ploegkoppen te breken met een verkruimelaar. Ook deze akkerbouwer ziet dat NKG nu als beste land uit de winter komt.